Nyheter

Ny IT-attack mot kommunen

För andra gången på kort tid har kommunen utsatts för en överbelastningsattack. Den här gången gjordes hemsidan obrukbar under cirka en halvtimmes tid.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2011

– Sådant här är omöjligt att föregripa helt, det gäller att ha rutiner. Den här gången hade vi mer av det. Då kunde vi agera mycket snabbare, det fick inte alls de konsekvenser som sist, säger kommunens IT-chef Fredrik Nilströmer.

Det var mellan nio och halv tio på torsdagsmorgonen som någon alltså överbelastade kommunens hemsida med så mycket trafik att ingen annan kunde komma dit. Det var också svårt för kommunens personal att använda Internet.

Senaste det hände var den 22 december. Då var hemsidan obrukbar i cirka en timmes tid.

Fredrik Nilströmer ser förstås allvarligt på de här attackerna och de är polisanmälda. Han säger också att kommunen har lagt ner mycket jobb i samband med den senaste attacken och att de är beredda att bistå polisen med information om det skulle behövas.

Men samtidigt ser han ingen större fara för kommunens verksamhet i samband med sådana här attackerna.

– Den största risken som jag ser det är helt enkelt att kommuninvånare och företag inte kommer åt information från kommunen. Sedan kan det i några fall vara så att verksamhet som använder tjänster som finns ute på nätet också blir blockerade.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.