Ny bakläxa i vindkraftsärende
Det har varit många turer i ärendet som gäller en ansökan från Eolus vind om att få bygga tre vindkraftverk i trakten av Hössna i Ulricehamns kommun.
Nu har länsstyrelsen i Västra Götaland beslutat att nämnden på nytt ska ta upp ansökan. Detta efter att ärendet tidigare valsat runt hos diverse myndigheter till följd av att det överklagats ett flertal tillfällen, både av den sökande och av kommunen.
Det var efter massiva protester från boende i området som kommunens miljö- och byggnämnd i februari 2012 avslog vindkraftsbolagets ansökan om att få sätta upp tre vindkraftverk.
Som skäl för sitt beslut har kommunen angett att de tänkta vindkraftverken inte ligger inom utpekat område för vindkraft i den antagna vindkraftsplanen.
I sitt överklagande skriver Eolus vind att man får intrycket att kommunen medvetet dragit ut på hanteringen av ärendet i syfte att invänta ett fastställande av kommunens vindkraftsplan.
UT har förgäves sökt ledningen för nämnden för att få besked om beslutet kommer att överklagas.
Miljö- och byggnämnden beslutade den 7 februari 2012 att avslå ansökan om bygglov för tre nya vindkraftverk på några fastigheter i Hössna och Duvered.
Beslutet överklagades av den sökande, Eolus Vind AB, vilket ledde till att Länsstyrelsen i Västra Götaland upphävde beslutet och skickade tillbaka ärendet till nämnden för ny prövning.
Detta överklagade av nämnden till Mark- och miljödomstolen, som gick på företagets linje och avslog överklagandet.
Nämnden vände sig förra året till Mark- och miljööverdomstolen, som emellertid sa nej till att pröva ärendet.
Nämnden tog den 10 december förra året på nytt upp ärendet för prövning. Beslutet blev även denna gång att avslå ansökan. Ett beslut som Eolus vind AB återigen överklagade till Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Nu har Länsstyrelsens beslutat att skicka tillbaka ärendet till nämnden för ny prövning, eftersom det ”inte framkommit något om de faktiska förhållandena som talar emot den tänkta lokaliseringen av den aktuella vindkraftsgruppen”.
Länsstyrelsens beslut kan överklagas till Mark- och miljödomstolen.