Nyheter

Ny app visar skolmaten

Nu får alla skolor och förskolor i Ulricehamns kommun samma matsedel. Samtidigt hjälper en app elever och föräldrar att hålla koll på vilken mat som väntar.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2013

Hittills har varje skola och förskola, eller i alla fall varje skolområde, själva bestämt vad eleverna ska äta till lunch. På måndag väntar en gemensam matsedel för alla skolor och förskolor i kommunen. Appen Skolmaten visar vad de anslutna kommunerna serverar sina elever den aktuella dagen. Ann-Mari Johansson som är enhetschef kost berättar att det är tänkt att utöka servicen för eleverna och deras föräldrar. Hon beskriver appen som ett sätt att följa med i tiden och ge informationen på det sätt som passar många.

Dessutom är förhoppningen att samordningen ska minska matkostnaderna.

– Genom att beställa större volymer får man ner priset.

Hur mycket?

– Det vill jag inte spekulera i. Men när det blir ett större samarbete köken emellan räknar vi med att det blir ekonomiska fördelar.

Att ansluta sig till appen Skolmaten kostar Ulricehamns kommun 10 000 kronor. Den summan räknar kommunen snart ha tjänat in genom de minskade utgifterna för skolmaten.

Målet är enligt Ann-Mari Johansson att servera barnen mindre färdiglagad och mer hemlagad mat. Det kan bli vissa avvikelser, särskilt på förskolorna. Det beror på att de yngsta barnen inte alltid äter samma saker som äldre barn.

– De brukar föredra varm sås framför kall, men vi skickar med lite kall sås så att de får smaka. Och förskolebarnen kan få efterrätt de dagar det är vegetarisk soppa, eftersom de behöver få i sig ordentligt med näring.

Ann-Mari Johansson lovar att det blir en del nyheter på menyn. Men vilka det är vill hon inte avslöja än. Alla skolkök har fått önska rätter, och inför varje ny termin ska skolkökspersonalen få vara delaktiga i att ta fram en ny matsedel.

Fotnot: Appen är gratis och hämtas i respektive appbutik genom att söka på "Skolmaten". Information om matsedeln finns även på www.dinskolmat.se

Kajsa Kettil
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.