Annons
Nyheter

Nu visar äldreomsorgen plus

Drygt 29 miljoner bättre än budget. Det är prognosen för helåret för Ulricehamns kommun. Tidigare krisdrabbade äldreomsorgen går numera plus.
Nyheter • Publicerad 25 november 2014
Foto: JESSICA GOW / TT

Kommunen går mot ett rejält plus 2014, i alla fall enligt den prognos som gjorts efter de första tio månaderna.

Årets resultat ser ut att bli 32 miljoner kronor, eller drygt 29 miljoner bättre än budget.

Annons

Men det är inte verksamheterna som drar upp resulatet, utan finansförvaltningen, och det beror på högre skatteintäkter och mer statsbidrag än budgeterat. Den positiva befolkningstillväxten har bidragit till detta.

En verksamhet som utmärker sig är äldreomsorgen. Tidigare krisdrabbad med ett stort och växande underskott, men som nu går mot ett resultat för helåret som ligger tre miljoner bättre än budget.

I ekonomichefens rapport konstateras också att det inom äldreomsorgen under året har gjorts ett omfattande arbete för att nå en budget i balans. Den arbetade tiden till och med september har minskat från motsvarande 450 årsarbetare samma period 1913 till 429 årsarbetare i år.

En verksamhet som visar röda siffror är skolan, minus 2,6 miljoner enligt prognosen. Här är det främst högre interkommunala ersättningar än beräknat som spökar, alltså ersättning för elever som har valt gymnasieskolor i andra kommuner.

Resultatutveckling för Ulricehamns kommun (exklusive så kallade jämförelsestörande poster, som återbetalning av försäkringspremier vissa år):

2011 18,4 miljoner

2012 34,6

2013 39,3

2014 (p) 32,2

(p står för prognos)

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons