Annons
Nyheter

NU vill höja skatten

Med en skattehöjning på 25 öre ges utrymme till nödvändiga personalförstärkningar inom skola och vården, anser Nya Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 21 november 2014

I sitt alla första budgetförslag väljer Nya Ulricehamn att i linje med vad man sade inför valet i september prioritera satsningar på skola och omsorg.

Det ska ske dels genom en skattehöjning på 25, dels genom omprioriteringar av det förslag till budget som förvaltningen sedan tidigare har tagit fram. Vissa förslag stryks, andra får delvis annan utformning.

Annons

– Vi ser att pengarna inte räcker till att hålla kvaliteten inom skola och vården. Verksamheterna gör dessutom underskott varje år, säger Mikael Levander i Nya Ulricehamn.

– Vi tror att det finns en möjlighet att höja skatten med 25 öre, vilket för en person med en lön på 25 000 i månaden skulle innebära cirka 60 kronor i månaden. Sammantaget skulle en sådan höjning ge 10,5 miljoner.

– Det var det vi gick till val på och vår bedömning är att det finns en stor acceptans hos väljarna för en skattehöjning, om man vet att pengarna används till personal inom skola och omsorg, säger Mats Bogren i Nya Ulricehamn.

– Det är ett sätt för oss att ta ansvar. Även om utsikterna för oss att få igenom vårt budgetförslag är små, så lägger vi fram det för att visa vad vill och vad vi anser behövs för Ulricehamns bästa.

– Dessutom kan en satsning på skola och omsorg göra att fler väljer att flytta hit. Därmed skulle skatteintäkterna öka.

Nya Ulricehamn väljer att lägga ett eget budgetförslag och inte göra gemensam sak med Centern och Miljöpartiet, som man redan har ett så kallat valtekniskt samarbete med.

– Vi vill inte förknippas med att tillhöra ett visst block. Det valtekniska samarbetet har vi för att få ökat inflytande i framför allt kommunstyrelsen, säger Mikael Levander.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons