Annons
Nyheter

Nu sjunker arbetslösheten

Nu finns en tendens till sjunkande arbetslöshet.
Den slutsatsen drar AF-chefen Bobby Hallman i Ulricehamn efter den senaste månadsstatistiken från arbetsförmedlingen.
Nyheter • Publicerad 16 oktober 2010

Nu finns tydliga tecken på en stadig minskning av arbetslösheten. Lika tydlig är tendensen att antalet lediga jobb ökar. Detta gäller i både Ulricehamn och Tranemo kommun.

Den senaste månadsstatistiken från arbetsförmedlingen, som visar situationen i september, bekräftar bilden.

Annons

Enligt siffrorna är andelen öppet arbetslösa i Ulricehamns kommun 3,1 procent. Det är en minskning med 1,2 procent jämfört med september förra året.

Även jämfört med augusti kan man utläsa en klart minskande arbetslöshet, från 3,8 till 3,1 procent.

Enligt Bobby Hallman, chef för arbetsförmedlingen i Ulricehamn och Tranemo, finns det finns det flera bidragande förklaringar.

– De lokala företagen har en stabilitet. Vi har även en del företag som genom att de är kapitalstarka förmått rida ur senaste lågkonjunkturen, säger han.

- Det som nu händer är att företagen börjar anställa. Det ser vi på statistiken som visar att antalet lediga jobb ökar kraftigt. Man kan förvänta sig att arbetslösheten fortsätter sjunka under resten av hösten.

Ulricehamns kommun var sent in i den senaste lågkonjunkturen, berättar Bobby Hallman. Men inte nog med det, man har dessutom kommit tidigt ut ur den.

– Först märkte vi det genom att de lediga jobben tillsattes med folk från bemanningsföretag i stor utsträckning. Men nu får de arbetssökande anställning direkt hos företagen.

Även ungdomsarbetslösheten minskar. Andelen öppet arbetslösa unga (18-24 år) i Ulricehamns kommun är nu 5,2 procent. En minskning med hela 3,9 procent jämfört med september förra året.

– Det är bra, även om det fortfarande handlar om en ganska hög arbetslöshet. Men vad vi ser nu är att ungdomarna får jobb. Inte minst är det inom tillverkningsindustrin som jobben finns, säger Bobby Hallman.

Sammantaget råder en spirande optimism inom det lokala näringslivet, säger han och jämför med situationen i våras.

Annons

– Då var läget fortfarande osäkert. Då var planeringshorisonten fortfarande väldigt kort, kanske bara någon eller några veckor. Nu är läget ett annat. Flera företag har välfyllda orderblock som sträcker sig lång tid framåt, säger Bobby Hallman.

Men det finns mörka moln vid horisonten. Den globala osäkerheten i ekonomin i USA samt i Sydeuropa kan komma att påverka situationen även här.

För att bidra till en fortsatt positiv utveckling på den lokala arbetsmarknaden gör arbetsförmedlingen flera insatser. Bland annat genomförs en utbildning av personal som är direkt riktad mot betongindustrin. En serviceutbildning med sikte på handeln genomförs också.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons