Annons
Nyheter

Nordea sparar på personal – 6 000 jobb ska bort

Bankkoncernen Nordea gör sig av med 6 000 anställda och konsulter, enligt en delårsrapport.
Syftet är att stärka konkurrenskraften, skriver vd Casper von Koskull i en kommentar.
BANKER • Publicerad 26 oktober 2017
Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Nedskärningen på 4 000 anställda innebär att Nordea gör sig av med mer än var tionde anställd, cirka 13 procent av personalen, som enligt delårsrapporten uppgår till drygt 31 900 personer.

Ovanpå det kommer uppsägningar av kontrakt med cirka 2 000 konsulter.

Annons

Enligt storbankens presschef Petter Brunnberg berörs personal i alla nordiska länder.

De så kallade transformationskostnaderna till följd av nedskärningarna beräknas uppgå till 100–150 miljoner euro under årets fjärde kvartal.

Beskedet kommer i en kvartalsrapport där storbanken, vars styrelse tidigare i höst beslutat att flytta bankens huvudkontor från Stockholm till Helsingfors, redovisar ett resultat i linje med förväntningarna.

I rapporten pekar Casper von Koskull på en stark ekonomisk trend, men varnar för geopolitiska risker och obalanser i ekonomin.

"De senare främst i fastighetssektorn", skriver han.

"Vi är fortsatt avvaktande på vissa områden där vi ser prisnivåer som skulle kunna vara ohållbara, något som gör att vi växer långsammare än marknaden på dessa områden", fortsätter han.

Enligt von Koskull är bankens ut- och inlåningsmarginaler stabila medan efterfrågan på företagslån är låg.

"Den sedvanliga återhämtningen inom företagsrådgivning uteblev efter sommaren", skriver von Koskull.

Nordea redovisar en rörelsevinst på 1 090 miljoner euro, motsvarande cirka 10,6 miljarder kronor, för tredje kvartalet 2017. Det kan jämföras med vinsten på 1 148 miljoner euro motsvarande period i fjol.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 1 093 miljoner euro.

Annons

Räntenettot steg till 1 185 miljoner euro, från 1 178 miljoner euro. Provisionsnettot ökade till 814 miljoner euro, från 795 miljoner euro.

Totalt uppgick intäkterna till 2 373 miljoner euro, jämfört med 2 466 miljoner euro motsvarande period året före.

Kostnaderna steg till 1 204 miljoner euro, från 1 183 miljoner euro. Kreditförlusterna minskade till 79 miljoner euro, från 135 miljoner euro.

TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons