Annons
Nyheter

Nej till vindkraft i Liared

Sex vindkraftverk som företaget Eolus vind vill bygga i Liared kommer hamna på fel plats enligt Ulricehamns kommuns vindkraftsplan och därför säger kommunen nej.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2014

Skälet är alltså att området är utpekat i kommunens vindkraftsplan som ett stort opåverkat och tyst område.

Vindkraftsparken är dessutom placerad där det finns flera fornlämningar.

Annons

Några som har protesterat mycket kraftigt mot planerna på vindkraft är Liareds Änglaallians, en sammanslutning av boende i Liaredstrakten som gemensamt för talan gentemot kommunen i vindkraftsfrågor.

– Beslutet var ingen överraskning. Det här området finns inte med i vindbruksplanen, säger Jan Asplund från Änglaalliansen.

Änglaalliansen har lyft fram ytterligare punkter. En av dessa är att det i planen sägs att man inte bör uppleva mer än en grupp vindkraftsverk åt gången. Eftersom kommunen redan beviljat bygglov för åtta verk i Gullered borde dörren vara stängd för vindkraftverk i Liared, tycker man.

Man är även kritisk till det fotomontage Eolus har presenterat på hur vindkraftverken kan komma att se ut i miljön, eftersom man tycker de förminskar hur störande verken kommer bli. Alliansen skriver också till kommunen att det finns ett massivt motstånd bland de boende på orten.

– Det här är en orörd och tyst miljö. Många har flyttat hit, valt just Liared, för att det är tyst och orört, säger Jan Asplund.

Eolus kan fortfarande överklaga ärendet och Jan Asplund vågar inte sia om hur det hela kan sluta. Dessutom kan det alltid komma fler ansökningar om att bygga vindkraftverk.

Därför vill han inte lägga så stor vikt vid det här enskilda fallet utan tycker istället det viktiga är att de har kommunens vindkraftsplan att luta sig mot.

Jan Asplund är också noga med att påpeka att Änglaalliansen inte är mot vindkraft i sig utan att det bara handlar om placeringen.

Eolus har ännu inte bestämt sig för om man ska överklaga kommunens beslut att säga nej till vindkraftsverken.

– Nu ska vi sätta oss in i beslutet ordentligt så får vi se, säger Johan Hammarqvist som är kommunikationschef på Eolus vind AB.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons