Nej till solceller på kyrkan i Gällstad
Församlingen lämnade in en ansökan till länsstyrelsen för att få tillstånd enligt kulturminneslagen men fick nyligen ett nej.
– Vi ville pröva möjligheten. Men detta ville man inte från länsstyrelsens sida. Man tyckte att det förvanskade utseendet på kyrkan, säger Lars-Erik Josefson som är ordförande i kyrkorådet.
”Solcellspaneler på det stora takfallet skulle påtagligt förändra kyrkans gestaltning och därmed det kulturhistoriskt utvändiga upplevelsevärdet som har sin främsta grund i den till största del oförändrade exteriören”, skriver länsstyrelsen bland annat i sitt beslut.
Myndigheten tycker istället att liknande anordningar bör kunna anordnas i anslutning till mindre känsliga ytor och byggnader i kyrkans närhet.
Det fanns flera skäl till tanken om solceller på kyrkans tak.
– Miljöskäl är det ena, det andra är att vi har problem med färgen på taket och då kunde vi ha slagit två flugor i en smäll, säger Lars-Erik Josefson.
Att överklaga och gå vidare med frågan är inte aktuellt i nuläget, enligt Lars-Erik Josefson.
En fråga som församlingen däremot har gått vidare med är ju planerna på att bygga om kyrkan invändigt.
Det var i juni 2011 som fullmäktige i Åsundens församling fattade beslutet att ansöka hos länsstyrelsen om att gå göra ombyggnaden. Det negativa beskedet kom i början av 2012.
Motiveringen för avslaget var bland annat att det för några år sedan genomfördes omfattande konserveringsarbeten i kyrkan som till största del finansierades med kyrkoantikvarisk ersättning.
”Insatser av denna art torde implicit förutsätta att kyrkorummets stora kulturhistoriska värden ska säkras för lång tid framöver och inte förvanskas i en nära framtid”, skriver länsstyrelsen.
Länsstyrelsen anser alltså att förslaget skulle innebära att kyrkans kulturhistoriska värden minskar och att dess karaktär förvanskas. Detta väger inte upp de förbättringar församlingen vill uppnå med förslaget.
Församlingen överklagade beslutet strax efter, alltså i början av 2012. Men fortfarande finns inget besked att ge.
– Läget är fullständigt oförändrat. Vi har överklagat så långt det går. Men än har det inte kommit något utslag, det händer ingenting, säger Lars-Erik Josefson.