Annons
Nyheter

Nätverksanslutna lärardatorer blir för dyrt för kommunen

Att göra det möjligt att ansluta alla lärardatorer till kommunens nätverk är inget alternativ.
– Det är helt och hållet en kostnadsfråga, säger Fredrik Nilströmer, IT-chef i Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 7 september 2013
Ur UT torsdagen 5 september 2013
Ur UT torsdagen 5 september 2013Foto: 

Debattartikeln i torsdagens UT där Mikael Levander, lärare på Ulrikaskolan, ifrågasatte den modell som använts för lärardatorerna i Ulricehamns kommun har blivit både nyhet och snackis.

I sammanfattning menar Levander att kommunen slösar med resurserna. Datorer till lärarna är bra men små datorer som är dyra i inköp och som inte går att koppla upp mot kommunens nätverk är inte rätt.

Annons

Fredrik Nilströmer, IT-chef i Ulricehamns kommun, tycker för det första att Mikael Levander inte har rätt angående priserna som han nämner i debattartikeln.

– Kostnaden per dator är inte alls så högt som Levander skriver i debattartikeln och redan där blir det lite fel. Han nämner en siffra på drygt 18 000 kronor och vårt inköpspris är drygt hälften av det, säger Fredrik Nilströmer.

Den fränaste kritiken gäller att datorerna inte går att koppla in i kommunens nätverk, vilket medför att dokumentation och annat inte kan läggas in direkt från datorn.

– Här kan jag förstå kritiken men hade Mikael Levander varit med och lyssnat av den process som föregått den här modellen så tror jag att det skulle bli klarare, säger Fredrik Nilströmer.

– Redan när eleverna på Tingsholmsgymnasiet skulle ha personliga datorer började vi jobba med det som vi kallar ohanterade datorer. En ohanterad dator är helt frikopplad från kommunens nätverk och supportas inte av kommunens IT-enhet. Kostnaden för en sådan dator är betydligt lägre än för en dator som vi kallar hanterad. Uppdraget, både för eleverna på Tingsholm och för lärarna nu, var att hitta en lösning inom befintlig budget och då var ohanterade datorer det enda alternativet.

Finns det någon lösning framöver på den här lite krångliga situationen?

– Inte som vi ser i den närmsta tiden. Datorerna går ju att koppla upp via trådlöst nätverk och ut på internet men det är en helt annan sak än att ha dem i kommunens nätverk.

Är det fler än Mikael Levander som protesterat mot modellen?

– Det finns väldigt många pedagoger som är jättenöjda över att ha fått en dator att utföra sitt arbete på och som trivs med modellen. Det finns också några som tycker att det kunde vara bättre. Som sagt så kom det inte som en blixt från klar himmel för skolorna att det blev den här lösningen. Chefer och rektorer har varit aktiva i processen.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons