Annons
Nyheter

Nasdaq riskerar mångmiljonböter

Det har gått drygt två år sedan Konkurrensverket stämde Stockholmsbörsens ägare Nasdaq. Nu är det dags för sex veckors domstolsprövning av målet, där Nasdaq riskerar böter på 31 miljoner kronor.
EKONOMI • Publicerad 18 september 2017
Foto: Mark Lennihan

Konkurrensverket hävdar att Nasdaq-koncernen 2010 gick över gränsen när utmanaren Burgundy tvingades bort från en datorhall som drivs av Verizon Sweden AB.

– Nasdaq har genom hot och påtryckningar förmått Verizon att tvärtemot kommersiella intentioner backa från att låta Burgundy placera sin server i samma datorhall som Nasdaq använde i Lunda i Stockholm, säger Konkurrensverkets chefsjurist Per Karlsson, som med sitt team kommer föra verkets talan i rättsprocessen.

Annons

Placeringen i just denna serverhall var avgörande, bland annat för att attrahera kunder i samma serverhall. Men särskilt för att Burgundy med en placering i hallen skulle kunna få upp hastigheten i sin börshandel, en faktor som blivit allt mer avgörande i takt med utbredningen av så kallad elektronisk börshandel, enligt Per Karlsson.

– Det handlar om mikrosekunder i den här handeln, säger han.

Men Nasdaq anser sig inte ha gjort något fel när det gäller detta fall, enligt Ulrika Andersson, kommunikationschef för Nasdaq i Norden.

"Nasdaq är en stark förespråkare för rättvis konkurrens och ser mycket allvarligt på dessa anklagelser. Vi har samarbetat med Konkurrensverket fullt ut under deras sju år långa utredning för att förklara de tekniska omständigheterna i detta komplexa fall och räta ut eventuella missförstånd", skriver hon i ett mejlat uttalande till TT.

Per Karlsson har till domstolen med sig hundratals dokument som beslagtogs i en gryningsräd 2011 och rader av vittnesmål. Han hävdar att Nasdaq med sitt agerande förhindrade Burgundy från att bygga upp den kritiska massa av volym i börshandeln som krävs för att etablera sig.

Burgundy togs efter det misslyckade försöket att etablera sig som alternativ nordisk börs över av Oslobörsen för att därefter läggas ned.

Nasdaq riskerar om börsen fälls i domstolen att tvingas betala 31 miljoner kronor i så kallad konkurrensskadeavgift, en sorts administrativa böter.

Målet avgörs hos Patent- och marknadsdomstolen i Stockholm och det har uppmärksammats i internationella medier då det är första gången som en europeisk börsoperatör anklagas för konkurrensbrott enligt de så kallade Mifid-regler som EU införde med ett direktiv 2007 för att konkurrensutsätta de nationella börsmonopolen.

Besked om när en dom kan avkunnas väntas den 25 oktober.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons