Nyheter

Näringslivet männens arena

Näringslivet i Ulricehamn visar upp sig i två dagar på Näringslivsmässan. Till stora delar är det männens arena.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2011

Inför internationella kvinnodagen nästa vecka har analysföretaget PAR genomfört en undersökning av kvinnligt företagande. De har genomlyst samtliga företag och organisationer i landet med fokus på näringslivsaktivitet bland kvinnor.

Bilden av Ulricehamn som en manlig kommun vad gäller maktpositioner förstärks i undersökningen. Ulricehamn hamnar på 230:e plats bland landets 290 kommuner i delen som gäller näringslivsaktiva kvinnor i procent. Sett till andelen kvinnor i som är styrelseledamöter så är det än sämre. Här är Ulricehamn på 239:e plats i landet och bara drygt 15 procent av styrelsemedlemmarna är kvinnor.

Det finns en del strukturella förklaringar till att siffrorna är låga i Ulricehamn. Branscherna med högst andel kvinnliga företagare i nationellt sett är hälsa och utbildning samt så kallade sällanköpsbutiker. I små städer finns en mindre andel sådana företag vilket givetvis ger genomslag i statistiken. Hela sanningen är det dock inte. Åmål är till exempel den kommun i Västra Götaland som har högst andel näringsaktiva kvinnor.

Ann-Christin Johansson och Lena Blomberg bemannade under fredag montern för Rulles elcenter på näringslivsmässan. De är båda delägare i företaget och är kvinnor i en annars relativt mansdominerad bransch.

– Jag tror att en förklaring till att skillnaden är så stor mellan män och kvinnor när det handlar om att driva företag är att män i stort utsträckning gör affärer med män. Det är fortfarande så, säger Ann-Christin Johansson som sitter på många förhandlingsmöten där de flesta är män.

– Det är inte så att jag känner mig underlägsen på något sätt som kvinna men män pratar med varandra på ett annat sätt.

Ulrika Swennberg är vice vd på Ulricehamns betong AB och satt med i fredagsmorgonens debatt. Hon ser inte att det går att forcera fram fler kvinnor till näringslivstoppen.

– Kvotering och liknande metoder är jag ingen förespråkare för. Jag vill att kompetensen är det som räknas, att det inte spelar någon roll om det är en man eller kvinna. Sedan tror jag att det generellt sett är så att kvinnor besitter kvaliteter som är positiva före många företag. Jag tänker bland annat på lyhördhet och intuition, säger Ulrika Swennberg.

Tranemo har något mer kvinnor i näringslivet än Ulricehamn, i alla fall när det gäller företagare. 25.6 procent av företagarna i Tranemo är kvinnor.

Henrik Erickson

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.