Nyheter

Namninsamling mot höga hus

En skrivelse i protest mot planerad nybyggnation av flerfamiljshus vid Hemrydsgatan i Ulricehamn överlämnades till politikerna under måndagens sammanträde med kommunstyrelsen.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2014
Krister Karlsson, Per-Åke Classon, Anna Wallin och Morgan Johansson överlämnar en protestskrivelse med cirka 150 underskrifter till Mattias Josefsson (S), kommunstyrelse vice ordförande. Skrivelsen gäller ett nytt förslag om nya flerfamiljshus vid Hemrydsgatan i Ulricehamn.
Krister Karlsson, Per-Åke Classon, Anna Wallin och Morgan Johansson överlämnar en protestskrivelse med cirka 150 underskrifter till Mattias Josefsson (S), kommunstyrelse vice ordförande. Skrivelsen gäller ett nytt förslag om nya flerfamiljshus vid Hemrydsgatan i Ulricehamn.Foto: Christer Seldevall

Det är boende i området som efter att i UT läst om Stubos nya förslag att bygga två-tre nya flerfamiljshus med cirka 100 nya bostäder nära de så kallade Stjärnhusen på Hemrydsgatan.

– Efter uppgifterna i tidningen var det många som reagerade. Därför startade vi namninsamlingen i protest mot planerna, säger Morgan Johansson.

De har bara haft några dagar på sig att samla namn inför kommunstyrelsens formella behandling av ärendet vid sammanträdet i måndags. Cirka 150 personer har skrivit under kravet på att stoppa den tänkta bebyggelsen.

– Det verkar bli fråga om höga hus. Det skulle helt förstöra områdets karaktär och stadsbilden, säger Morgan Johansson.

– Det för även med sig andra negativa konsekvenser som ökad biltrafik samt behov av fler parkeringsplatser, säger Krister Karlsson.

Strax innan sammanträdet med kommunstyrelsen startade diskuterades ärendet kort med Mattias Josefsson, som för dagen fungerade som ordförande i kommunstyrelsen.

Han påpekade att ärendet kommer att utredas och att närboende och andra intresserade då har flera tillfällen att ge synpunkter på frågan.

Beslutet i kommunstyrelsen blev att ge förvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för en planändring, som medger den tänkta bebyggelsen.

Rolf Granlöf, vd för bostadsbolaget Stubo, är inte förvånad över reaktionerna mot planerna på flerfamiljshus på Hemrydsgatan.

– Jag tycker det är sunt. Det är en väntad och egentligen nödvändig reaktion. Att bygga ett samhälla tar tid, och förändringar är något som människor behöver vänja sig vid. Redan för över ett år sedan intervjuades jag i UT och berättade om de här planerna. Men nu, när människor märker att det kommer nära dem, då reagerar man. Vilket är helt naturligt.

Vad tänker du om att det skrivs insändare och görs protestskrivelser på ett förslag som detta?

– Det är något man måste ha full respekt för. Det är en del av den demokratiska processen, säger Rolf Granlöf.

Stubo har även tidigare presenterat andra idéer till nysatsning på flerfamiljshus i Ulricehamn. Bland annat så har området vid Grodparken pekats ut som intressant. Den så kallade Kinatomten invid Grodparken har nämnts som tänkbar placering, liksom den fastighet tvärs över torget där Stubo i dag har sitt kontor.

Här skulle två så kallade höghus kunna byggas, enligt tidigare idéer.

Varför dessa tänkta lägen inte aktualiserats nu är en fråga som ligger hos Stubo styrelse. UT har utan framgång sökt styrelsen för ett besked i den frågan.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.