Annons
Nyheter

Nadim Ghazale: Nadim Ghazale: Alla vill inte ha sommarlov

Jag skrev en hel text om vädret men skrotade den. Den var så bitter att jag tror ni hade kallat på hjälp om ni läst den och uppriktigt undrat hur jag egentligen mår.
Nadim Ghazale
Krönika • Publicerad 2 augusti 2020 • Uppdaterad 11 augusti 2020
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alla barn vill inte ha sommarlov, skriver UT:s krönikör Nadim Ghazale. Han refererar bland annat till barn som blir bortvalda av föräldrar och vänner, eller både och.
Alla barn vill inte ha sommarlov, skriver UT:s krönikör Nadim Ghazale. Han refererar bland annat till barn som blir bortvalda av föräldrar och vänner, eller både och.Foto: Jessica Gow/TT

Så låt oss prata lite sommar istället, inte sommar i bemärkelsen som man spontant tänker på. Inte värme, bad, grillkvällar eller uteserveringar. Regn, blåst och covid har gjort som skräddaren i varan-tv säger och sagt bestämt nej till både värme och livsglädje. Istället vill jag, inte för att driva politisk agenda eller opinionsbilda, tala om en mörkare sidan av sommaren. Den som sällan märks eller pratas om, troligtvis för att de som berörs saknar röster.

Det finns nämligen gott om barn som inte vill ha sommarlov. En grupp som årligen växer i antal och enligt en nästan given mall. Som återkommande i takt med att veckorna tickar ner mot sommarlov uppvisar ett allt mer utåtagerande beteende, både på skolorna och fritiden.

Annons

Sommarlov, det som alla barn längtar efter. Men inte alla barn, inte de utan röster och de som under sommarlovet måste sluta vara barn.

Barn som vet att när skolmåltiden försvinner går de även miste om att få äta sig mätta.

Barn som kommer tvingas agera miniföräldrar.

Barn som lever under missbruksförhållanden, något som tenderar att öka vid ledighet.

Barn som blir bortvalda av föräldrar, vänner, eller både och.

Barn i fattigdom som inte kommer kunna berätta om någon resa eller något spännande miljöombyte.

Barn utan röst, som går miste om sitt andningshål för dagen och interaktionen med andra vuxna.

Detta är såklart något som skolorna ser och är väl medvetna om, men deras händer är bundna. Vad kan de göra. Socialtjänsten går på knäna och ser sin budget minska. Det sägs att ett samhälle bara så starkt som sättet det tar hand om sin svaga, i mina ögon är det våra barn, sjuka och äldre. Att vi i åratal svikit våra äldre är nog inget nytt, särskilt i spåren efter pandemin. Men vetskapen om att det finns barn i ett av världens bästa länder som inte vill ha sommarlov gör ont på en annan nivå. I och med att barnkonventionen blev svensk lag skulle barnens ställning stärkas, 54 punkter som tydligt pekar ut riktningen. En lag som står över svensk lag. Med barnet i fokus skulle deras ställning stärkas och leda myndigheterna rätt. Men vad betyder beslut och lagar när man hör om barn som endast kan äta sig mätta eller känna sig trygga under skoltid.

”Att vi i åratal svikit våra äldre är nog inget nytt, särskilt i spåren efter pandemin. Men vetskapen om att det finns barn i ett av världens bästa länder som inte vill ha sommarlov gör ont på en annan nivå.”
Nadim Ghazale

När jag nu för andra året i rad arbetat med bland annat skolorna i dessa frågor förstår ni varför det kändes patetiskt att initialt skriva en klagotext en semester som blåste bort. För med lite distans och ett kritiskt perspektiv framstår en sak som glasklar. Vi är för självgoda för att inse att vi faktiskt sviker alldeles för många av våra svagaste.

Annons
Annons
Annons
Annons