unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nadim Ghazale: Alla vill inte ha sommarlov

Jag skrev en hel text om vädret men skrotade den. Den var så bitter att jag tror ni hade kallat på hjälp om ni läst den och uppriktigt undrat hur jag egentligen mår.
Alla barn vill inte ha sommarlov, skriver UT:s krönikör Nadim Ghazale. Han refererar bland annat till barn som blir bortvalda av föräldrar och vänner, eller både och.
Alla barn vill inte ha sommarlov, skriver UT:s krönikör Nadim Ghazale. Han refererar bland annat till barn som blir bortvalda av föräldrar och vänner, eller både och.
Foto: Jessica Gow/TT
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Så låt oss prata lite sommar istället, inte sommar i bemärkelsen som man spontant tänker på. Inte värme, bad, grillkvällar eller uteserveringar. Regn, blåst och covid har gjort som skräddaren i varan-tv säger och sagt bestämt nej till både värme och livsglädje. Istället vill jag, inte för att driva politisk agenda eller opinionsbilda, tala om en mörkare sidan av sommaren. Den som sällan märks eller pratas om, troligtvis för att de som berörs saknar röster.

Det finns nämligen gott om barn som inte vill ha sommarlov. En grupp som årligen växer i antal och enligt en nästan given mall. Som återkommande i takt med att veckorna tickar ner mot sommarlov uppvisar ett allt mer utåtagerande beteende, både på skolorna och fritiden.

Sommarlov, det som alla barn längtar efter. Men inte alla barn, inte de utan röster och de som under sommarlovet måste sluta vara barn.

Barn som vet att när skolmåltiden försvinner går de även miste om att få äta sig mätta.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ut.se, appen MinUT och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 109 kr)

Barn som kommer tvingas agera miniföräldrar.

Barn som lever under missbruksförhållanden, något som tenderar att öka vid ledighet.

Barn som blir bortvalda av föräldrar, vänner, eller både och.

Barn i fattigdom som inte kommer kunna berätta om någon resa eller något spännande miljöombyte.

Barn utan röst, som går miste om sitt andningshål för dagen och interaktionen med andra vuxna.

Detta är såklart något som skolorna ser och är väl medvetna om, men deras händer är bundna. Vad kan de göra. Socialtjänsten går på knäna och ser sin budget minska. Det sägs att ett samhälle bara så starkt som sättet det tar hand om sin svaga, i mina ögon är det våra barn, sjuka och äldre. Att vi i åratal svikit våra äldre är nog inget nytt, särskilt i spåren efter pandemin. Men vetskapen om att det finns barn i ett av världens bästa länder som inte vill ha sommarlov gör ont på en annan nivå. I och med att barnkonventionen blev svensk lag skulle barnens ställning stärkas, 54 punkter som tydligt pekar ut riktningen. En lag som står över svensk lag. Med barnet i fokus skulle deras ställning stärkas och leda myndigheterna rätt. Men vad betyder beslut och lagar när man hör om barn som endast kan äta sig mätta eller känna sig trygga under skoltid.

quote
Att vi i åratal svikit våra äldre är nog inget nytt, särskilt i spåren efter pandemin. Men vetskapen om att det finns barn i ett av världens bästa länder som inte vill ha sommarlov gör ont på en annan nivå.

När jag nu för andra året i rad arbetat med bland annat skolorna i dessa frågor förstår ni varför det kändes patetiskt att initialt skriva en klagotext en semester som blåste bort. För med lite distans och ett kritiskt perspektiv framstår en sak som glasklar. Vi är för självgoda för att inse att vi faktiskt sviker alldeles för många av våra svagaste.

Läs mer

Skyttekungen Rasmus Hidgårds mål räckte inte för att säkra seriesegern på Tranehov. Men trots en tappad poäng har Grimsås allt i egna händer. Arkivbild.

Sport

Grimsås missade chansen – med minsta marginal

”Det hade varit jäkligt kul att åka hem till Grimsborg och ta en sju-åtta öl”

TV-puckens kvalspel ställs in. Arkivbild.

Sport

TV-pucken ställs in – ”Viktigt att ta ansvar”

Svenska Ishockeyförbundet ställer in ungdomsturneringen.

Två helger i rad har flera inbrott anmälts i Ulricehamns kommun. Nu uppmanar polisen till vaksamhet och grannsamverkan. Bildern är en genrebild.

Nyheter

Trendbrott i Ulricehamn och Tranemo – här ökar villainbrotten

"Det är lokala tjuvar som är väldigt aktiva just nu” • 30 procents minskning i landet i stort.

Adam Wallin avslutade tävlingssäsongen med att komma delad 45:a på amatör-EM. Efteråt var han besviken – ”Tråkigt att slänga bort en bra möjlighet efter att ha haft lite tätkänning”.

Sport

Var på väg mot topplacering – då tappade Wallin känslan

Adam Wallin, Ulricehamns GK, var delad tvåa. Sedan kom raset – ”Visste inte om bollen skulle gå höger eller vänster”.

Theresé Jerlbo är tillbaka i moderklubben efter att ha tappat motivationen – ”Jag kände att det blev för mycket träning och då var det inte roligt längre”.

Sport

Vilan kom lägligt för Jerlbo – ”Inte kul längre”

Tre år på handbollsgymnasiet blev för mycket – efter pausåret har kantspelaren Theresé Jerlbo fått tillbaka motivationen.

För Sara är kundernas upplevelse det viktigaste: ”Jag vill se deras leenden”

Familj

För Sara är kundernas upplevelse det viktigaste: ”Jag vill se deras leenden”

En ny salong öppnade i september i Ulricehamn. Sara Abbasian berättar om att våga satsa.