Annons
Nyheter

Mycket att göra i vallokalerna

Under valdagen var det mycket att göra i vallokalerna, främst för att det har varit många förtidsröster men också för att valdeltagandet var högt.
Nyheter • Publicerad 16 september 2014
Charbel Sader plockar undan de gröna skärmarna. Samtidigt fortsätter arbetet med att pricka av förtidsröster. Sedan börjar rösträkningen.
Charbel Sader plockar undan de gröna skärmarna. Samtidigt fortsätter arbetet med att pricka av förtidsröster. Sedan börjar rösträkningen.Foto: Anders Rosenberg
Klockan åtta stängde distriktet Ulricehamn 4 Församlingsgården och Charbel Sader började packa ihop skärmarna. Men kvällen var långt ifrån över. Först framåt två på natten var man färdig.
Klockan åtta stängde distriktet Ulricehamn 4 Församlingsgården och Charbel Sader började packa ihop skärmarna. Men kvällen var långt ifrån över. Först framåt två på natten var man färdig.Foto: Anders Rosenberg
Foto: Anders Rosenberg

Valet har överlag flutit på bra, säger Maria Bursell som är samordnare i Ulricehamns kommun. Dock var det alltså mycket att göra för röstmottagarna.

Detta eftersom det har varit många förtidsröster. Dessa ska granskas i vallokalen under valdagen samtidigt som röstmottagarna tar emot röster. Till saken hör att det har varit högt valdeltagande.

Annons

– Antalet förtidsröster har ökat och det innebar att man i vallokalerna har haft väldigt mycket jobb med att granska dem under valdagen. Sedan var det också många som röstade under dagen. Därför har det varit svårt att hinna med förtidsrösterna. Så tror jag det har varit på många ställen i landet, säger Maria Bursell.

Detta drabbade till exempel distriktet Ulricehamn 4 Församlingsgården.

– De hade att göra hela tiden. Det är ett stort distrikt med jättemånga förtidsröster och de hade mycket folk hela dagen.

Under måndagen levererades rösterna till länsstyrelsen för den slutliga rösträkningen. Länsstyrelsen kommer även redovisa personröster. Men kommunen har ännu några röster att räkna. För på onsdag är det så kallad uppsamlingsräkning. Det handlar då om förtidsröster som kom in under valdagen, samt röster från andra orter och från utlandet som inte hade nått fram till valdagen.

Enligt Maria Bursell kan det handla om cirka 300 röster för Ulricehamns del.

Det slutliga resultatet för riksdagsvalet beräknas enligt Valmyndigheten vara klart den 20 september. Men först två veckor efter valdagen brukar samtliga val vara färdigräknade.

Valdeltagandet i val till kommunfullmäktige i Ulricehamn

2006 81,0

2010 81,4

2014 82,6

Valdeltagandet i val till kommunfullmäktige i Tranemo

2006 80,88

2010 82,5

2014 82,5

Valdeltagandet i val till riksdagen i Ulricehamn

2010 84,1

2014 85,0

Valdeltagandet i val till riksdagen i Tranemo

2010 84,6

2014 85

Valdeltagande i val till riksdagen i riket

2010 82,1

2014 83,3

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons