Annons
Nyheter

Mustaschkamp mot prostatacancer

På gymnasieskolan i Tranemo har man odlat mustasch och spelat bordtennis för att uppmärksamma manssjukdomar som prostata- och testikelcancer.
Nyheter • Publicerad 29 november 2014
Många ville vara med och spela rundpingis och det var stundtals trångt vid borden. Här har dock de flesta åkt ur.
Många ville vara med och spela rundpingis och det var stundtals trångt vid borden. Här har dock de flesta åkt ur.Foto: Sandra Wennergren
Gymnasielärarna har odlat mustasch för att uppmärksamma manssjukdomar. Från vänster: Mikael Karlsson, Johan Einarsson, Lars Ekros och Tobias Carlsson.
Gymnasielärarna har odlat mustasch för att uppmärksamma manssjukdomar. Från vänster: Mikael Karlsson, Johan Einarsson, Lars Ekros och Tobias Carlsson.Foto: Sandra Wennergren

I hela november har lärarna och några av eleverna jobbat på sina mustascher med mer eller mindre lyckat resultat.

– Det känns lite halvmärkligt att ha mustasch för första gången. Sambon där hemma har väl inte varit så nöjd. Men hon förstår ju att det är för ett gott syfte. Det är många som kommenterar mustaschen och då kan man berätta varför, säger samhällsläraren Johan Einarsson.

Annons

Och syftet är att uppmärksamma manssjukdomar som prostata- och testikelcancer och dra in pengar till forskningen.

Personal och elever på skolan deltog i Movember genom sitt lag "Tranemo gymnasieskola" och i torsdags var det final med rundpingisturnering och insamling. Evenemanget inbringade 1 546 kronor och totalt har laget samlat in över 2 300 kronor.

– Det här har bidragit till att stärka gemenskapen hos lärare och elever och finalen i dag har varit väldigt lyckad. Det blir repris nästa år, säger Johan Einarsson.

Edvin Bengtsson i Te13 var en av få gymnasiekillar som fick till en mustasch under november månad.

– Det känns väl bra, jag tänker inte så mycket på det. Men jag tar nog bort mustaschen första december, säger han.

Axel Halldén, Ek 14, gav dock upp försöken till mustaschodling ganska så snart.

– Men det är alltid kul när det händer nånting. Och bra att man stödjer killars hälsa, säger Axel Halldén.

Det var Victor Aronsson som vann bordtennisturneringen och tvåa kom Anton Werneröd, trots ett brutet finger.

Movember är en internationell kampanj för att uppmärksamma manssjukdomar, särskilt prostatacancer. Männen uppmanas att odla mustasch under hela november för att symbolisera kampanjen. Movember är en kombination av orden mustasch på engelska, moustache, och november.

Sandra Wennergren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons