Annons
Nyheter

Museet lockade med dag om släktforskning

Att finna sina rötter.
Men släktforskningen kan även vara ett sätt att hitta levande släktingar, man inte visste fanns.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2012
Gamla fotografier, fotoalbum och minnestavlor.
Gamla fotografier, fotoalbum och minnestavlor.Foto: Christer Seldevall
Släktforskningens dag uppmärksammades med ett arrangemang i Ulricehamns museum med utställning och föredrag.
Släktforskningens dag uppmärksammades med ett arrangemang i Ulricehamns museum med utställning och föredrag.Foto: Christer Seldevall
Josefine Nilson från Huskvarna medverkade med ett föredrag om släktforskning.
Josefine Nilson från Huskvarna medverkade med ett föredrag om släktforskning.Foto: Christer Seldevall
Foto av Vilhelm Sjölander.
Foto av Vilhelm Sjölander.Foto: Christer Seldevall
Porträtt av Johanna Kjöllerström.
Porträtt av Johanna Kjöllerström.Foto: Christer Seldevall

Johanna Nilson från Huskvarna har ägnat mycket tid åt släktforskning. Så var var väl lämpligare än att bjuda in henne då Släktforskningens dag arrangerades i Ulricehamns Museum i lördags.

– Jag berättar utifrån den forskning jag gjort på min egen släkt. Med det som bas förmedlar jag olika sätt att hitta data, berättar hon en stund innan det är dags för henna att hålla sitt föredrag.

Annons

Hur långt tillbaka i tiden har du kommit, vad gäller din egen släkt?

– Till 1600-talet. Men jag har uppgifter som leder än längre bakåt.

– Jag tycker dock inte att det är det som är det mest intressanta. Istället är det kontakterna med levande människor, som man får genom att släktforska. Det är spännande att via släktforskning hitta levande släktingar som man inte visste fanns.

Vad har den digitala tekniken betytt för släktforskningen?

– Enormt mycket! Förr var det jättejobbigt och tidsödande bara att kartlägga basfakta som namn, födelsedatum och liknande. Numera går det mycket smidigare, genom att kyrkböckerna finns på nätet. Genom nätet finns även tillgång till bouppteckningar, uppgifter från lantmäteriet och liknande. Det gör det enkelt att få tag på mycket information.

Under lördagens arrangemang passade Ulricehamn Kultur på att visa en tillfällig utställning med bilder, fotografier och tavlor från lagerlokalen i Röshult, där merparten av Ulricehamns museums samlingar numera finns.

Det är Yvonne Henriksson, som är projektanställd för att arbeta med samlingarna, som plockat ihop utställningen.

– Vi visar gamla begravningstavlor, minnestavlor, gamla fotoalbum och porträtt. Men här finns även några bilder av konstnären Vilhelm Sjölander från Marbäck, berättar hon.

Släktforskningens dag genomförs varje år den tredje lördagen i mars. Syftet är att hålla ett gemensamt riksomfattande släktforskningsarrangemang under en och samma dag varje år.

Idén kom från Storstockholms Genealogiska Förening, inför Sveriges Släktforskarförbunds riksstämma på Släktforskardagarna i Östersund 2004.

Första gången Släktforskningens dag genomfördes var 18 mars 2006. Sedan dess har dagen etablerat sig som en tradition och genomförs numera i föreningslokaler, köpcentrum, bibliotek och arkiv runt hela landet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons