Annons
Nyheter
Nedskärningarna vid miljökontoret grundar sig på ett oenigt beslut i kommunstyrelsen förra året.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2012

Förslaget om att minska på den frivilliga verksamheten inom miljö och samhällsbyggnad togs fram som ett en del i underlaget för budget för 2012.

Men politikerna var oeniga då de tog beslut i ärendet.

Annons

Socialdemokraterna yrkade att förslaget skulle utgå. Så även förslaget att lägga ut driften av Sim- och sporthallen på entreprenad.

Vänsterpartiet yrkade bifall till detta.

Men de fyra allianspartierna samt Miljöpartiet drev igenom sparförslaget rörande det frivilliga miljöarbetet. På samma sätt drev man igenom beslutet att lägga ut driften av Sim– och sporthallen på entreprenad.

Kommunstyrelsens beslut innebar ett uppdrag åt förvaltningen ”att genomföra redovisade åtgärder för att uppnå besparingar och effektiviseringar i 2012 års budget”.

I en debattartikel ifrågasätter nu Miljöpartiet den beslutade besparingen, som i dagarna är föremål för förhandling gällande övertalighet vid miljö och samhällsbyggnad

”Idag ser vi hur alliansmajoriteten vill ta bort mycket av det som byggts upp till ett framgångsrikt miljöarbete genom att vilja säga upp flera miljöanställda”, skriver partiet.

Frågan är då varför partiet sa ja till att förslaget om nedskärning av de frivilliga miljöarbetet.

– Vår representant i kommunstyrelsen Ulf Svensson förklarade för mig att det inte var något uttalat beslut om besparingar. Bara att en översyn skulle göras, säger Miljöpartiets gruppledare Arne Fransson.

Men de två oppositionspartierna S och V reserverade sig mot beslutet. Varför gjorde inte ni det?

– Med det vi vet i dag borde vi ha reagerat. Jag kan bara beklaga att vi inte gjorde det. Men det viktigaste är att vi reagerar nu.

Annons

Ulf Svensson (MP) säger att beslut om budget togs i kommunfullmäktige i november.

– I kommunstyrelsen sa vi att vi var redo att titta på alla tänkbara besparingar. I vårt partis budgetförslag sägs inget om att skära ner inom miljöområdet.

Men varför reserverade inte du dig mot beslutet, i likhet med S och V?

– Det är klart att jag hade kunnat säga nej. Men det hade bara varit ett slag i luften. I praktiken kvittar det var ks beslutade här. Det som räknas är vad fullmäktige beslutar. Att dra upp detta nu är ett slag under bältet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons