Nyheter

Motorvägen klar 2014

Nya motorvägen blir klar 2014.
– Den tidsplanen verkar vi kunna hålla, säger projektledaren Gunnar Jelbin
Nyheter • Publicerad 16 april 2010

Om det går som tänkt så kan den avslutande delen av motorvägsbygget – från Dållebo till Hester – påbörjas i september och stå färdig sommaren 2014. Det som krävs för att den byggstarten skall bli verklighet är att arbetsplanen för bygget blir fastställd i juni och vinner laga kraft.

– Men egentligen så kommer ett överklagande av fastställelsebeslutet inte att påverka tidpunkten för när hela vägen kan öppnas för trafik, säger Trafikverkets Gunnar Jelbin, projektledare för motorvägsbygget.

Arbetsplanen skall fastställas, som termen lyder, av Trafikverket. Det görs i form av en prövning och handläggaren på Trafikverket har nu börjat läsa in sig på ärendet.

Samtidigt som arbetsplanen behandlas på Trafikverket centralt så jobbar man på Trafikverket region väst med att ta fram underlag för upphandling av entreprenaderna för motorvägsbygget. Det handlar om tre delsträckor – från Nittkorset till Hökerumsmotet, från det motet via tunneln fram till r46 och därefter den sista biten från Falköpingsvägen upp till det nya motet vid Hester.

– Vi skulle kunna komma igång i september med första delsträckan om inte fastställelsebeslutet blir överklagat. Men det är del två, den med tunneln genom berget och den höga vägbanken i Vist, som är dimensionerande för när vägen blir färdig. På grund av projekteringsläget så kan vi inte räkna med att komma igång med del två förrän på andra sidan nyår och då är ett eventuellt överklagande förhoppningsvis behandlat och vi kan börja bygga, säger Gunnar Jelbin.

– Därför är det realistiskt att tro att vi är klara med bygget och öppnar motorvägen för trafik sommaren 2014.

Arbetsplanen tas fram av väghållaren, i det här fallet Trafikverket region väst, och i den anges bland annat vilken sträckning vägen får och vilka miljökonsekvenser den ger. Arbetsplanen skall fastställas av myndigheten Trafikverket. Fastställd arbetsplan är det dokument som ger väghållaren rätt att mot ersättning ta mark i anspråk inom vägområdet och att bygga vägen.

Vilket också innebär att väghållaren inte får lösa in fastigheter innan faställelsebeslutet vunnit laga kraft.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.