Nyheter

Motorfel orsakade nödlandningen

Ett trasigt kullager orsakade situationen för ett år sedan när en helikopter tvingades nödlanda på en åker utanför Gällstad.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2013
Ur UT den 7 februari 2012
Ur UT den 7 februari 2012Foto: 

Det visar den rapport som Statens haverikommission presenterar har tagit fram efter att ha utrett händelsen.

Den 6 februari förra året var Ciar van Holstein ute på en flygtur från Jönköping in i Ulricehamns kommun. Han var elev vid en helikopterskola vid Axamo flygplats, och den här dagen var han ensam ombord. Planen var att passera Ulricehamn och fortsätta mot Tranemo, för att sedan vända tillbaka mot Jönköping.

När han hade flugit förbi Gällstad svängde han söderut vid Sämsjön. Plötsligt hörde han en duns från den bakre delen av helikoptern. När han förstod att motorn var död ströp han bränsletillförseln och förberedde för nödlandning. Flygtrafikledningen vid Axamo flygplats larmades, men kontakten bröts kort därefter. Knappt en halv minut efter dunsen var helikoptern nere på marken.

Pilotens snabba och korrekta reaktion ledde till att nödlandningen lyckades.

Det blev ett stort räddningspådrag, men det stod snart klart att piloten var oskadd.

Statens haverikommission har låtit undersöka helikoptern och omständigheterna kring nödlandningen. Utredningen visar att spårkullagret i motorremskivan havererade. Orsaken till det var att den inte hade smörjts ordentligt, vilket i sin tur troligtvis berodde på att det är svårt att kontrollera att fett trängt in ordentligt i kullagret.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.