Annons
Nyheter
Det var utanförskap, mobbning och mörka känslor – men även en liten strimma hopp – när Tingsholms teaterelever i går visade upp sitt examensarbete.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2011

Tingsholms teaterelever i årskurs tre började hösten med att läsa manus och välja en pjäs till sitt examensarbete. Valet föll på Knock out, en mörk pjäs om fem unga tjejer och deras kamp att hitta sin identitet och plats i gänget.

Knock out inleds med att pjäsens mobbningsoffer blir bunden och får en tygpåse på huvudet. Det är huvudkaraktären Nadja som är utfryst och blir trakasserad av fyra tjejer i skolan. Hennes mamma fattar ingenting och situationen känns rätt hopplös. Inom mobbargänget pågår samtidigt inre strider där medlemmen Eylem är lägst i rang men samtidigt försöker få höra till. Så småningom tar Eylem mod till sig och bryter sig ur det destruktiva mönstret. Den spirande vänskapen mellan utfrysta Nadja och Eylem tas inte särskilt väl emot av de andra. Mobbningen blir ganska fysisk och brutal. Och slutet är allt annat än rosenrött.Teaterläraren Jan Hermfelt anser att ämnet ligger i tiden. Han berättar att han har hjälpt eleverna att skala ned pjäsen för att få fram ett rent budskap.

Annons

– Kontentan är att alla blir förlorare när vi beter oss så här mot varandra. Skolan, elever, lärare, rektor, ingen vinner på mobbning, säger han.

Han upplever att eleverna har utvecklats mycket under sina tre år på gymnaset.

– Det här är deras slutexamen i årskurs tre så det ställs höga krav på dem. Men jag tycker att resultatet är kalas. Från att kanske ha varit lite blyga har flera av dem blivit mycket mer utåtriktade, säger Jan Hermfelt.

Kajsa Kettil

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons