Nyheter

Moderater splittrade om skatt

Frågan om höjd skatt blev sprängstoff vid gårdagens budgetdebatt i kommunfullmäktige i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 29 november 2011
Carljohan Molander, Moderaterna, lade fram ett eget budgetförslag vid debatten i går. Till skillnad mot Alliansens förslag anser han inte att kommunalskatten ska höjas.
Carljohan Molander, Moderaterna, lade fram ett eget budgetförslag vid debatten i går. Till skillnad mot Alliansens förslag anser han inte att kommunalskatten ska höjas.Foto: Christer Seldevall

Marie-Louise Bengtsson, Vänsterpartiet, summerade delar av debatten på följande sätt:

– Jag är mållös efter denna demonstration i moderat oenighet!

Vad var det då hon syftade på?

Jo, den dragning som den moderate fullmäktigeledamoten Carljohan Molander just svarat för. Hans slutsats var att en höjd kommunalskatt motverkar den utveckling som Ulricehamns kommun behöver för att kunna växa till 25 000 invånare.

Enligt Carljohan Molander ska skatten därför ligga kvar på nuvarande nivå. Efter skatteväxlingen med regionen innebär det att kommunens skattesats blir 20:55 under nästa år.

– Ändring av utdebiteringen är alltså 0, vilket jag visar med en blåfärgad markering i mitt förslag, vilket spelar en viss roll, sa Carljohan Molander.

Till skillnad mot Alliansens budgetförslag, som UT tidigare skrivit om, föreslår Molander att avgiften till Musikskolan inte ska höjas utan ligga kvar på nuvarande nivå. Vidare ska ett nytt stadsbibliotek med centralt läge börja byggas redan 2014.

Ännu en ledamot från Moderaterna, Margareta Juliusson, kritiserade också Alliansens förslag att höja skatten. Därför lade Margareta Juliusson ett ändringsyrkande, om att nuvarande skattenivå behålls.

Debatten startade med en presentation av Alliansens förslag till budget. Roger Wilhelmsson (M) medgav att det kändes besynnerligt att föreslå ”en liten skattehöjning”.

– Men vi gör det för att ta ansvar utifrån den verklighet som råder, sa han.

Inga–Kersti Skarland (s) konstaterade att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hade väntat sig en större satsning inom skolans område.

– Särskilt med tanke på de åtaganden som staten lagt över på kommunerna, sa hon.

Centerns Anders Andersson beskrev Alliansens respektive S–V–oppositionens förslag som ganska lika.

– Effektiviseringar, samma. Resultat, nästan samma, och så vidare.

Efter en lång debatt hade fullmäktige fyra förslag samt flera ändringsyrkande att välja mellan. Ordförande Roland Karlsson (c) hade fullt upp med att bringa ordning i alternativen och voteringarna.

Beslutet blev att fullmäktige beslutade enligt Alliansens förslag. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig till förmån för eget förslag.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.