Annons
Nyheter

Moderat vill sälja fastigheter för att lösa finansiering av Lassalyckan

Genom att låta det kommunala bostadsbolaget Stubo köpa kommunens fastigheter får kommunen pengar över till att finansiera Lassalyckan, ett nytt stadsbibliotek och andra kommande investeringar.
Nyheter • Publicerad 5 april 2010

Det föreslår moderaten Carljohan Molander. Frågan har diskuterats inom partiet och enligt Carljohan Molander står partiet bakom idén.

– Målet nu är att nå en överenskommelse inom alliansen för förslaget, säger han.

Annons

I korta drag ser upplägget ut på följande sätt:

? Det helägda kommunala bostadsbolaget Stubo ombildas till fastighetsbolag.

? Ulricehamns kommun säljer samtliga kommunala fastigheter, exempelvis stadshuset, skolor och kontor till Stubo.

? Kommunen får då in ”en ansenlig summa”. Pengar som kan användas till att finansiera kommande kommunala investeringar, exempelvis idrottsanläggningen Lassalyckan, ett nytt stadsbibliotek och annat.

? Som ett steg två ska Stubo därefter sälja ut sina hyresrätter.

– Jag tror inte det ger några negativa effekter för hyresgästerna, säger Carljohan Molander.

– De bolag som agerar på den marknaden har en bra verksamhet, så någon försämrad service blir det inte. Jag tror heller inte att hyrorna kommer att öka genom den konkurrens som råder.

Det finns en fördel i sig att kommunen avskaffar sitt bostadsbolag, som i stället blir ett fastighetsbolag, anser Carljohan Molander.

– Jag tycker inte det är en primär kommunal uppgift att ha ett bostadsbolag, säger han.

Den stora fördelen med upplägget är att kommunen slipper ta lån för att finansiera de stora investeringar man står inför de kommande åren, anser Carljohan Molander.

Annons

– Kommunen frigör resurser genom att sälja sina fastigheter. Dessa resurser återinvesteras i andra tillgångar. Jag tror att man får en ökad förståelse hos allmänheten genom att göra såhär, istället för att lösa finansiering genom att ta lån.

Upplägget han skissar på blir extra fördelaktigt tack vare det moderbolag (kommunalt koncernbolag) som formellt bildas i vår, enligt Carljohan Molander.

– Genom koncernbolaget slipper man negativa skattekonsekvenser. Pengarna kan istället användas fullt ut till annan investering.

Kommunen har redan ett fastighetsbolag, Ulricehamns Service och Fastighets AB. Varför använder ni inte det bolaget istället för den här transaktionen och behåller Stubo som bostadsbolag?

– Stubo har en professionell struktur vad gäller att ta hand om fastigheter.

Någon risk med att sälja kommunens fastigheter?

– Nej, inte eftersom köparen är det kommunala bolaget Stubo. Däremot hade det kunnat innebära en risk om köparen var ett privat bolag som Kungsleden. Det är säkrare med ett kommunalt bolag som ägare.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons