Annons
Nyheter

Misstänkt blottare frias

Mannen fälldes för att ha onanerat inför två barn i simhallen i Ulricehamn.
Nu frias mannen i hovrätten för Västra Sverige.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2014

Det var två flickor i mellanstadieåldern som vid ett besök i simhallen i januari 2012 fick se en man sitta i en bassäng och onanera. Direkt efter badet berättade de för personal i simhallen om händelsen.

En av flickorna fick då möjlighet att se fotografier på personer med årskort och andra kort som berättigar till inträde. Hon pekade då ut den man som blottat sig. Vid en fotokonfrontation i samband med polisförhör senare pekades samme man åter ut.

Annons

Mannen, som är i 50-årsåldern, dömdes i Borås tingsrätt mot sitt nekande för sexuellt ofredande. Tingsrätten ansåg att det ”kunde hållas för visst” att han var den som flickorna sett onanera i simbassängen.

Domen överklagades och nu upphäver hovrätten tingsrättens dom.

Hovrätten delar tingsrättens bedömning att de två flickorna är trovärdiga samt tillförlitliga vad gäller själva händelsen. Således är det tveklöst att en person blottat sig för de två flickorna.

Men hovrätten anser det inte säkerställt att det är just den åtalade som är den som gjort sig skyldig till brottet.

Orsak: Att en av flickorna direkt efter händelsen fick möjlighet att se bilder på badgäster i badhusets dator skapar viss osäkerhet kring riktigheten i utpekandet, enligt hovrätten. Särskilt som det saknas närmare uppgifter om hur utpekandet gått till.

Enligt hovrätten är det svårt att avgöra om utpekandet av mannen vid fotokonfrontationen beror på en minnesbild från själva händelsen eller fotot i badhusets dator.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons