Annons
Nyheter

Miss i ny detaljplan kan hota barnens vattenlek

När nya bostadsområdet Stadsskogen ska börja byggas, riskerar Stadsskogens förskolebarn att mista sitt populära vattenlekområde.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2014
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Vattenleken på förskolans gård beskrivs som värdefull för barnens kreativa utveckling. Men en miss i detaljplanen för grannfastigheten gör att det nu är oklart om förskolan kan fortsätta använda området som i dag.
Vattenleken på förskolans gård beskrivs som värdefull för barnens kreativa utveckling. Men en miss i detaljplanen för grannfastigheten gör att det nu är oklart om förskolan kan fortsätta använda området som i dag.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

I samband med att Stadsskogens förskola i Ulricehamn byggdes för några år sedan, skrevs rätten att använda en yta som enligt planen är avsedd för park eller plantering in i bygglovet.

När det nu är aktuellt att bebygga grannfastigheten Stadsskogen 1:1 till nytt bostadsområde, har rätten att använda detta område ifrågasatts.

Annons

Det är ett litet markområde, beläget alldeles utanför förskolefastigheten, som det handlar om. Området är bara några få kvadratmeter stort. Här finns ett vattenfyllt dike, som barnen på förskolan använder för lek och experiment.

Av säkerhetsskäl har förskolan hägnat in området med staket, trots att det formellt inte hör till den fastighet som förskolan finns på.

När kommunen tog fram detaljplanen för det nya bostadsområdet Stadsskogen 1:1, uppmärksammade man inte det utfärdade lovet för lekområdet som används Stadsskogens förskola.

Den nya detaljplanen stämmer alltså inte med de verkliga förhållanden som råder.

Vilket innebär att det i nuläget är oklart om förskolan får behålla sitt vattenlekområde.

– Vi har uppmärksammat att förskolan använder mark inne på det blivande bostadsområdet. Vi har diskuterat en möjlighet att flytta staket. Så i nuläget är det fortfarande ingen fråga, säger Tina Blomster, mark- och exploateringsansvarig på Ulricehamns kommun.

Personalen vid Stadsskogen har sin uppfattning klar:

– Det är en fantastiskt bra miljö för barn att leka och lära. Det är värdefullt för oss, den möjligheten vill vi behålla, säger Helena Karlsson, förskollärare vid Stadsskogens förskola.

Rektor Siv Åkesson delar den uppfattningen:

– Ända sedan starten av förskolan har vi arbetat med att bygga upp utemiljön. Den här delen med vattenlek är fantastiskt berikande för barnen i deras kreativa utveckling. Jag ser även att förskolans vattenlekområde kan berika det nya, blivande bostadsområdet, säger hon.

Annons

Bostadsbolaget Stubo är den intressent som kan bli aktuell med att bygga flerbostadshus i området närmast förskolan. Bolaget har ännu inte gett besked hur man ställer sig i frågan om förskolans lov att använda del av marken på det blivande bostadsområdet.

– Vi har inte köpt mark ännu. Och vi har heller inte tagit ställning i frågan vilket område som vi vill bebygga, säger Rolf Granlöf, vd för kommunala bostadsbolaget Stubo.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons