Annons
Nyheter
Grannsamverkan på landsbygden gör att det blir färre inbrott. Den slutsatsen drar polisen, som tidigare i veckan besökte sockengården i Od för att informera.
Nyheter • Publicerad 8 november 2014

Grannsamverkan är ett löst sammansatt samarbete som syftar till att minska risken för inbrott hos enskilda fastighetsägare i området. Sedan starten för åtta år sedan har samarbetet utökats och består i dag av fastighetsägare från stora delar av norra Ulricehamns kommun och angränsande delar i Herrljunga kommun.

I Ulricehamns kommun är det fastighetsägaren i bland annat Varnum, Grovare, Fänneslunda, Hällstad, Murum, Möne och Kärråkra som deltar i nätverket. Uppskattningsvis handlar det i dag om totalt cirka 1 000 hushåll/fastigheter som är med i samarbetet, enligt K-G Svensson, ordförande i Od-Alboga LRF och drivande i samarbetet.

Annons

– Vår samverkan handlar om att hjälpas åt att hålla koll i områdena, som ett sätt att förhindra inbrott. Det sker genom att vi i bland åker runt för att se vilka som rör sig i området. Vi fungerar inte som polis, men vårt arbete har ändå en avskräckande effekt på dem som är i området i syftet att begå inbrott, säger K-G Svensson.

En bekräftelse på denna beskrivning gav representanter för polisen, som var inbjudna till mötet i Od nu i veckan. Beskedet var att antalet inbrott har minskat i området.

- Enligt polisens beskrivning är det lugnt i vårt område. Det är den bild som vi också har. Inbrotten har blivit färre. Tidigare var det så att när någon reste bort för en tid, så berättade man det för grannarna när man kom hem. Nu gör vi tvärtom. Genom att ta gemensamt ansvar vad gäller att ha koll på egen och andras egendom, minskar risken för stölder och inbrott, säger K-G Svensson.

Förutom att antalet inbrott har minskat, har samarbetet även lett till att de sociala kontakterna har ökat.

– Sammanhållningen i byarna har ökat. vilket naturligtvis är positivt i sig, säger K-G Svensson.

Robert Skansebo är sammanhållande i den grupp som finns i område Romsås, med orter som Varnum, Nitta och Härna. Även han deltog i mötet.

– Vi ser också här en minskande trend vad gäller inbrott. Vi jobbar aktivt genom att regelbundet åka runt i våra områden. Tanken är att visa att vi finns. Det har en förebyggande effekt, säger han.

En följd av samarbetet är att det blivit en ökad medvetenhet om trygghetsfrågor hos de boende, enligt Robert Skansebo. Något som bland annat märks genom de tips om observationer som han får till sig från olika håll.

– Överlag är folk mer uppmärksamma. Vi har startat en SMS-grupp för att snabbt få ut sådan info som kan vara av intresse för boende, säger Robert Skansebo.

Nuvarande organisation av polisen kunde vara bättre vad gäller dialogen med grupper som grannsamverkar mot brott. Det anser Stefan Andersson, platschef vid polisen i Ulricehamn/Tranemo.

– Svårigheten gäller gränsdragningen. Kommungränser är en sak medan grannsamverkan inte sällan sker över sådana gränser. Polisens ansvarsområden har sina gränser medan verkligheten i form av presumtiva brottslingar opererar enligt andra mönster. Det gör att nuvarande organisation spretar lite, säger han.

Stefan Andersson sätter sina förhoppningar till den nya organisation av polisen som snart genomförs. Med förslaget om så kallad kommunpolis ser det ut att finnas förutsättningar till att kunna jobba effektivare vad gäller dialogen med grannsamverkansgrupper.

I sak delar Stefan Andersson den beskrivning som framkom vid mötet i Od nu i veckan.

– Känslan är att de som begår inbrott undviker områden med organiserad grannsamverkan. Finns exempelvis skyltar om grannsamverkan, undviks dessa områden, säger han.

Han konstaterar även att grannsamverkan, organiserat eller inte, som regel ger bättre effekt på landsbygden än i större orter.

– I större orter är man som regel inte lika uppmärksam. Man sköter sitt och ser inte alltid hur det ställt med sina närboende, säger Stefan Andersson.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons