Annons
Nyheter

Minister på besök i Paradiset

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) besökte Ulricehamn i måndags, för att se exempel på hur den nya lagen gällande så kallade Attefallshus kan tillämpas.
Nyheter • Publicerad 2 september 2014
Lars-Göran Ängarp, Bergton Bygg AB träffade bostadsminister Stefan Attefall samt Cristina Bernevång, ledande kristdemokrat i Ulricehamn.
Lars-Göran Ängarp, Bergton Bygg AB träffade bostadsminister Stefan Attefall samt Cristina Bernevång, ledande kristdemokrat i Ulricehamn.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Parhus i kvarteret Paradiset som nu blir större, genom den nya lagen som bostadsminister Stefan Attefall fått igenom.
Parhus i kvarteret Paradiset som nu blir större, genom den nya lagen som bostadsminister Stefan Attefall fått igenom.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

På plats i kvarteret Paradiset i södra Ulricehamn väntade representanter för byggbolaget Bergton Bygg AB samt Lars-Göran Ängarp, som ritat huset. Det är på en hörntomt i kvarteret som ett parhus håller på att byggas.

Då det i våras blev känt att en lagändring var på gång, såg byggherren en möjlighet att utöka det redan påbörjade huset.

Annons

De balkonger som planerats sedan tidigare blir nu istället inglasade och uppvärmda rum. Dessutom ges möjlighet att istället för totalt två lägenheter som ursprungligen var tänkt nu få plats med ytterligare två, i bottenplan.

– Detta är något som vi kan vi tacka dig för, sa byggbolagets säljare Per Arne Svensson och skakade hand med Stefan Attefall.

Något bygglov för förändringarna behövs inte. Det innebär att det heller inte kan överklagas. Däremot får bolaget göra en anmälan till kommunen, som har att kontrollera att förändringarna är i enlighet med lagstiftningen.

Det ska tilläggas att byggstarten av parhuset i Paradiset föregicks av överklaganden.

Möjligheten att överklaga husbyggen är för övrigt även det en fråga som bostadsministern Stefan Attefall jobbar med.

– Vi har avsatt pengar för att korta handläggningstiderna vid överklaganden. Men mer behöver göras. Att införa en avgift för den som efter ett första överklagande väljer att gå vidare till högre instans är en möjlighet som man kan titta på, sa Stefan Attefall.

Frågan är då om Stefan Attefall även har något förslag som underlättar för alla dem som inte ha möjlighet att bygga Attefallshus.

Han håller med om att skatter och avgifter rent generellt gör det tuffare för dem som vill flytta in i nybyggda hyresrätter.

– Det är ett problem. Min egen favoritlösning innebär att man gör det möjligt att dra av momsen vid byggande av hyreshus. Problemet är att det inte är möjligt så vida inte EUs regelverk ändras, sa Stefan Attefall.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons