Mindre vab-krångel ger mer tid
Barnen på avdelningen Sagan sitter samlade runt förskolläraren Birgitta Krantz, som håller på att skära upp apelsiner, bananer och päron i lämpliga portionsbitar.
Fruktstunden visar sig vara ett populärt inslag för barnen, som är i tre-fyraårsåldern. Det blir strykande åtgång på fruktbitarna.
– Jag tycker bäst om apelsiner, säger en mörkhårig kille.
Han är redan inne på sin tredje apelsinklyfta.
Under tiden som barnen mumsar i sig av frukten, pratar UT med personalen om det nyligen avskaffade vab-intyget. Det är knappast någon överdrift att påstå att entusiasmen över detta intyg, som både småbarnsföräldrar och förskolepersonal tvingats hantera, varit begränsad.
– Redan då det infördes var vi tveksamma, säger Birgitta Krantz. Vi såg en risk med ytterligare en arbetsuppgift, då vi redan har mycket att göra.
– Dessutom tyckte vi inte det var vår grej att fungera som kontrollanter, säger kollegan Britt-Marie Grimborg.
Även reaktionerna hos berörda föräldrar genomsyrades av en kritisk inställning. Även här sågs intyget som en onödig, men extra arbetsbelastning.
– Vissa föräldrar bad oss till och med om ursäkt, då de kom med sina intyg, minns Britt-Marie Grimborg.
Efter ett tag fick personalen rutiner för den nya uppgiften. Även om varje enskilt vab-intyg inte tagit lång tid att hantera, har det ändå inneburit en stressfaktor. Just genom att personalen känt en press att hantera det så fort som möjligt. Det har blivit ett extra moment som stör kontinuiteten i det övriga arbetet.
Men från och med årsskiftet är intyget avskaffat. Det är inget som personalen vid Tre Rosors förskola sörjer.
– Nej, det ska bli skönt. Framför allt för att vi slipper ha en kontrollerande uppgift, som egentligen borde ligga på försäkringskassan, säger Birgitta Krantz.
Även kollegan Britt-Marie Grimborg är glad:
– Det gör att vi istället kan använda den tiden till barnen. Och det ser vi enbart som positivt.
Varken hon eller Birgitta Krantz har fått någon förklaring till varför kravet på vab-intyg nu tas bort.
– Det var väl för att kolla eventuellt fusk med bidrag som det infördes. Men som vi uppfattar situationen hos oss är det ingen som fuskar, säger Birgitta Krantz.