Nyheter

Mindre vab-krångel ger mer tid

Att kravet på vab-intyg nu avskaffats hälsas med glädje av förskolepersonal på Tre Rosors förskola i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2013
Regelbundna fruktstunder samt mycket utevistelse göra att barnen vid avdelningen Sagan vid Tre Rosors förskola håller sig relativt friska. Ändå har personalen tvingats hantera flera vab-intyg varje vecka. Här delar förskolläraren Birgitta Krantz ut frukt till barnen. FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie
Regelbundna fruktstunder samt mycket utevistelse göra att barnen vid avdelningen Sagan vid Tre Rosors förskola håller sig relativt friska. Ändå har personalen tvingats hantera flera vab-intyg varje vecka. Här delar förskolläraren Birgitta Krantz ut frukt till barnen. FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: 

Barnen på avdelningen Sagan sitter samlade runt förskolläraren Birgitta Krantz, som håller på att skära upp apelsiner, bananer och päron i lämpliga portionsbitar.

Fruktstunden visar sig vara ett populärt inslag för barnen, som är i tre-fyraårsåldern. Det blir strykande åtgång på fruktbitarna.

– Jag tycker bäst om apelsiner, säger en mörkhårig kille.

Han är redan inne på sin tredje apelsinklyfta.

Under tiden som barnen mumsar i sig av frukten, pratar UT med personalen om det nyligen avskaffade vab-intyget. Det är knappast någon överdrift att påstå att entusiasmen över detta intyg, som både småbarnsföräldrar och förskolepersonal tvingats hantera, varit begränsad.

– Redan då det infördes var vi tveksamma, säger Birgitta Krantz. Vi såg en risk med ytterligare en arbetsuppgift, då vi redan har mycket att göra.

– Dessutom tyckte vi inte det var vår grej att fungera som kontrollanter, säger kollegan Britt-Marie Grimborg.

Även reaktionerna hos berörda föräldrar genomsyrades av en kritisk inställning. Även här sågs intyget som en onödig, men extra arbetsbelastning.

– Vissa föräldrar bad oss till och med om ursäkt, då de kom med sina intyg, minns Britt-Marie Grimborg.

Efter ett tag fick personalen rutiner för den nya uppgiften. Även om varje enskilt vab-intyg inte tagit lång tid att hantera, har det ändå inneburit en stressfaktor. Just genom att personalen känt en press att hantera det så fort som möjligt. Det har blivit ett extra moment som stör kontinuiteten i det övriga arbetet.

Men från och med årsskiftet är intyget avskaffat. Det är inget som personalen vid Tre Rosors förskola sörjer.

– Nej, det ska bli skönt. Framför allt för att vi slipper ha en kontrollerande uppgift, som egentligen borde ligga på försäkringskassan, säger Birgitta Krantz.

Även kollegan Britt-Marie Grimborg är glad:

– Det gör att vi istället kan använda den tiden till barnen. Och det ser vi enbart som positivt.

Varken hon eller Birgitta Krantz har fått någon förklaring till varför kravet på vab-intyg nu tas bort.

– Det var väl för att kolla eventuellt fusk med bidrag som det infördes. Men som vi uppfattar situationen hos oss är det ingen som fuskar, säger Birgitta Krantz.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.