Mindre matsvinn minskar kommunens klimatpåverkan
Ulricehamns kommun har i flera år arbetat för att minska matsvinn och klimatpåverkan i den mat som serveras i den kommunala verksamheten.
Under 2021 var det därför en enkel match att uppfylla två av Klimat2030:s klimatlöften, som gäller just att mäta matsvinn och beräkna matens klimatpåverkan.
– Att minska matsvinnet har blivit en del av vårt dagliga arbete vilket är kul. Det vi ser är att matsvinnet minskar år för år, säger kommunens kostchef David Reinholdsson.
Mellan 2019 och 2020 sjönk matsvinnet med 5,7 gram per portion. Förra året steg dock siffran, med anledning av att stor sjukfrånvaro gjorde det svårt att beräkna matmängden.
Angående de inköpta livsmedlens klimatpåverkan har siffrorna varierat mellan 1,3 och 1,5 kilo koldioxidutsläpp per kilo livsmedel de senaste fyra åren. 2021 låg siffran på 1,4.
För att minska matens klimatpåverkan har kostenheten under hösten tagit ett nytt grepp kring sina matsedlar, där de växlar över till livsmedel med lägre påverkan.
Framför allt gäller det att utgå från rätter med mer grönsaker och vegetabilier, och att välja kött med mindre klimatpåverkan de gånger kött ska serveras.
– Vi växlar även över till mer svenska produkter i den mån det går. Tidigare har vi till exempel serverat mycket soja i den vegetariska maten, nu byter vi ut det mot exempelvis svenska gula ärtor och svenskodlade linser.
Kommunens mål är att matsvinn och matens koldioxidutsläpp ska minska för varje år, men exakt hur mycket är inte bestämt. Istället jämförs siffrorna från år till år med målet att de ska minska.
– Att komma ner till noll tror jag aldrig vi kan, utan det måste finnas chans för eleverna att lämna mat om de märker att de inte orkar, och det kommer alltid bli lite svinn i produktionen också, säger David Reinholdsson.
– Sen när det gäller koldioxid och klimatavtryck är det svårt att säga hur lågt vi kan gå, det beror på hur mogna våra gäster är för förändringen. Men det är klart, lite bättre vill vi bli hela tiden, vi får se hur långt vi når.