Annons
Nyheter

Miljöpolitikern lät djuren svälta

Magra och hungriga djur.
Trånga och slitna boxar.
Så var situationen då länsstyrelsens djurskyddskontrollant inspekterade kommunpolitikern Ulf Svenssons (MP) djurhållning i Böne.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2012
Några av de magra djuren dokumenterades av länsstyrelsen vid den uppföljande kontrollen i februari i år.Foto: Länstyrelsen

Vid en rutinkontroll som länsstyrelsen gjorde i november förra året konstaterades att anläggningen var sliten samt att spaltöppningarna i boxarna var för breda. Djurbesättningen bestod vid tillfället av närmare 30 nötkreatur.

Djurhållaren Ulf Svensson lovade att åtgärda bristerna, vilket fick länsstyrelsen att dra slutsatsen att inget föreläggande behövdes.

Annons

Den 17 februari i år gjordes en uppföljande kontroll. Det visade sig då att bristerna inte hade åtgärdats.

Tvärtom var det fortfarande slitet och trasigt.

Dessutom visade det sig att det var överbeläggning i samtliga boxar. Utom en, från vilken ett av djuren hade hoppat ut. Då den flyttades tillbaka innebar det att det blev överbelagt även i den boxen.

Flera av djuren var under normalhull, några var att betrakta som magra. ”Djurens utseende och beteende vid kontrollen indikerade på hunger”, skriver veterinär- och djurskyddsenheten i sitt beslut om föreläggande.

Ulf Svensson har yttrat sig över dessa påpekanden. Han håller inte med om att djuren är magra. Inte heller anser han att det är för trångt i boxarna eftersom ”alla djur kan äta samtidigt och att de får plats att ligga”. Vidare anser han att det behövs en täthet av djur i boxarna för att gödseln ska trampas ner ordentligt så att djuren håller sig rena.

Detta resonemang köper inte länsstyrelsen, som därför utfärdat ett föreläggande den 19 mars enligt följande:

? Nötkreaturen måste får tillräckligt med mat för att kunna ha normalhull

? Nötkreaturen måste hållas så att inte överbeläggning uppstår.

? Spaltöppningarna får inte vara för breda.

? Spaltgolvet får inte vara trasigt eller slitet så att djuren riskerar att skada sig eller halka.

Annons

De två första punkterna gäller omedelbart, även om beslutet om föreläggande överklagas. Den tredje punkten måste vara uppfylld senast den 10 april i år.

UT har under fredagen upprepade gånger sökt Ulf Svensson för att låta honom ge sin syn på föreläggandet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons