Nyheter

Miljonförsäljning kan bli förlust

Kommunen hade tänkt sälja fastigheten för nästan en miljon kronor. Men på grund av fel i huset ser man nu ut att få bara en krona och tvingas ersätta köparen ekonomiskt.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2010
Kommunen tvingas sälja den gamla förskolan Papegojan för en krona istället för en miljon.
Kommunen tvingas sälja den gamla förskolan Papegojan för en krona istället för en miljon.Foto: 

Verksamheten på förskolan Papegojan på Hallevägen lades ner och flyttade istället till den nya förskolan Stadsskogen. Därför skulle kommunen sälja fastigheten på Hallevägen. En köpare hittades och avtal skrevs, men sedan gick det snett.

När köparen skulle tillträda fastigheten upptäcktes en vattenskada, och när den skulle saneras upptäcktes flera allvarliga fel på fastigheten.

Felen var såpass stora att en renovering skulle kosta mer än vad fastigheten tidigare hade värderats till.

Kommunen hade visserligen i det ursprungliga avtalet som brukligt garderat sig mot fel.

Ändå har ett förslag till nytt avtal skrivits där kommunen förbinder sig att betala tillbaka pengarna till köparen. Tjänstemännen håller fortfarande på med utformningen av avtalet, men huvuddragen är att istället för att sälja fastigheten för 970 000 säljer kommunen den för 1 krona. Dessutom ska kommunen ersätta köparen för dubbel boendekostnad och andra merkostnader i samband med köpet, mellan 18 000 och 33 000 kronor.

Kommunens utvecklingschef, Håkan Jacobsson, vill inte gå in på om kommunen hade kunnat behålla köpesumman på nästan en miljon.

– Det är möjligt, jag vill inte spekulera i det, det har aldrig varit vår utgångspunkt.

– När man är stor får man vara snäll. Det här är kommunen mot en enskild kommunmedborgare. Vi vill att köparen ska gå skadelös.

Själva huset anses nu vara en ekonomisk belastning. Det som är värt något är tomten.

Enligt det nya avtalet förbinder sig köparen att riva huset och grunden samt även sanera grunden. Han ska också iordningsställa den obebyggda delen av fastigheten samt uppföra en ny bostadsbyggnad.

– Det är naturligtvis tråkigt att det här blev en sämre affär för kommunen en väntat, nu är förhoppningen att vi ska hitta en överenskommelse så att köparen kan gå vidare.

De allvarliga skadorna det talas om är bland annat att huset är kraftigt angripet av mögel samt att man har använt att visst medel för att skydda huset vilket gör sanering nödvändig.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.