Annons
Nyheter

Miljoner för att bygga om väg 46

Sju miljoner för ombyggnad av väg 46. Samtidigt godkänns ett avtal med Trafikverket om vägplan för aktuell sträcka.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2014

Då ärendet behandlades i kommunstyrelsen i måndag blev beslutet att godkänna avtalet mellan kommunen och Trafikverket vad gäller vägplan för väg 46.

Dessutom godkände politikerna att inom ramen för nästa års investeringsbudget ”ställa i utsikt” att sju miljoner kronor avsätts till byggnation.

Annons

Förslaget till vägplan för väg 46 ses som en förutsättning för detaljplaneläggning på fastigheterna Vist 10:25 och Ubbarp 8:20.

I avtalet anges vem som har ansvar för vad i frågor som gäller planering, projektering, finansiering, om- och tillbyggnad samt framtida drift och underhåll.

Inför beslutet blev det diskussion, där både Miljöpartiet och Centerpartiet kritiserade hanteringen av ärendet och menade att flera oklarheter återstår innan beslut kunde tas.

– Fortfarande saknas ett avtal med Ica om att de verkligen ska bygga på Ubbarp. Trots det går kommunen vidare i sin planering. Om Ica backar ur betyder det att kommunen står med byxorna nere, sa Arne Fransson (MP).

Kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin (M) tonade ner farhågorna för detta.

– Oavsett vem som etablerar sig på handelsområdet, så vill vi ha en säker trafiklösning, sa han.

Anders Andersson (C) pekade på vad han ansåg vara oklarheter kring finansieringen. Kostnaden för vägplanen var en sådan. Underlag i form av kalkyl saknas också.

I underlaget för beslutet sägs att exploatörer kommer att delfinansiera trafiklösningarna i nivån tre miljoner kronor. Något bindande avtal om detta redovisas emellertid inte.

Men om sådan delfinansiering blir av, så skulle kommunens slutliga utgift uppgå till fyra miljoner kronor, och inte sju.

Mot denna bakgrund blir frågan varför kommunen ”ställer i utsikt” att bidra med sju miljoner, om kommunen vet att företagen sponsrar med tre miljoner Rimligen hade det då räckt med fyra miljoner kronor för kommunens vidkommande, menar Anders Andersson.

Annons

Dessutom ifrågasatte han om de sju miljoner kronor som kommunen lägger ut verkligen kan betraktas som investering.

– Investera kan man göra i något man har. Men här är det Trafikverket som är väghållare. Frågan är då om detta snarare handlar om ett bidrag, sa han.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons