Mer vegetariskt och mindre kött
Igår informerade kostchef Anna-Lena Johansson politikerna i kommunstyrelsen om förslagen. Med start från och med årsskiftet ska alla skolor i kommunen ha en vegetarisk rätt varje dag, som alternativ att välja på.
– Syftet är att klimatanpassa matsedlarna. Redan i dag finns möjligheten att välja vegetariskt varje dag vid gymnasieskolan samt vid skolorna för årskurs sju-nio. Nu utökar vi denna möjlighet till att omfatta också övriga skolor, säger Anna-Lena Johansson.
Förändringen införs successivt under nästa år.
Andelen kött och mejeriprodukter kommer också att minskas i den mat som serveras. Samtidigt ökas andelen vegetariska inslag i måltiderna. Sammantaget blir det alltså mer frukt och grönt.
Detta gäller vid samtliga enheter där kostavdelningen serverar mat, alltså förskolor, skolor och äldreboenden. Även detta är ett sätt att klimatanpassa kostverksamheten.
– Vi kan ta köttfärssås som exempel. Genom att minska andelen kött för att istället tillföra röda linser förbättras näringsinnehållet. Totalt sett blir rätten billigare. En minskad andel kött innebär även en minskad klimatbelastning, säger Anna-Lena Johansson.
De föreslagna förändringarna ryms inom gällande upphandling. Någon kostnadsökning ska det heller inte bli, enligt Anna-Lena Johansson.
Vad säger matgästerna?
– Vi har redan provat detta på en del ställen. Men jag har inte fått särskit många kommentarer. Jag tror att vissa kommer att tycka detta är jättebra, medan några kan tycka att det är mindre bra, säger Anna-Lena Johansson.
Förutom klimatanpassning av matserveringe, så ska andelen kyld mat minskas inom kostavdelningen. Istället ska mat börja tillagas på flera av de enheter där det idag enbart finns mottagningskök.
De kök som föreslås göras om från mottagningskök till tillagningskök är:
Solrosen, Ryttershov, Hökerumsgården, Ulrikaskolan, Blidsbergs skola, Stadsskogen, Nittas förskola, Älmestads förskola, Bogesundsskolan (när det nya köket är klart) och Förskolan som ska byggas vid Tingsholmsgymnasiet.
– Det är inte så dramatiskt som det kanske verkar. Redan i dag sker en del tillagning i mottagningsköken. Skillnaden blir att nu kommer all mat att tillagas här, säger Anna-Lena Johansson.
Det är främst kötträtter som berörs. Istället för att transporteras efter tillagning kommer kötträtter att tillagas i de skolor eller boenden där de ska serveras.
– Köken har försetts med bra utrustning under senare år. Det är för att utnyttja dessa resurser som vi ökar tillagningen i skolor, förskolor och inom äldreomsorgen, säger Anna- Lena Johansson.
Det är även ett sätt att utnyttja den kompetens som finns hos personalen. En mycket stor del av de anställda inom kost har kockutbildning.
– Detta blir ett sätt att ta tillvara på denna kompetens ännu bättre än i vad som görs i dag. Jag tror även det kan bidra till ökad arbetsglädje. Med minskad hantering till följd av att maten hanteras i färre led, kommer matsvinnet att minskas, säger Anna-Lena Johansson
Utrustningen finns redan, så någon nyinvestering krävs inte.
Som exempel nämner Anna-Lena Johansson Ulrikaskolan, som i dag har mottagningskök och får mat från tillagningsköket på Stenbocksskolan. Efter förändringen kommer all mat att som serveras på Ulrikaskolan att tillagas där.
Däremot berörs inte modellen med kyld mat inom äldreomsorgen som serveras i enportionsförpackningar. Den kommer att finns kvar som tidigare.