Nyheter

Mellandyrt vatten och avlopp i Ulricehamn

När Nils Holgersson-gruppen jämför kostnaden för vatten och avlopp i landets kommuner hamnar Ulricehamn ungefär i mitten. I Tranemo är vattnet dyrare.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2014

I Västra Götaland har kostnaderna för vatten och avlopp höjts med 4,2 procent från föregående år. Det är mycket enligt Nils Holgersson-gruppen som varnar för att en del kommuner lägger för stora kostnader på medborgarna när man gör investeringar i vatten- och avloppsnäten för att möta klimatförändringarna.

– Vi uppmanar kommunerna i Västra Götaland att göra allt man kan för att hålla nere priserna. Kunderna ska inte bära hela kostnaden för klimatsäkringen, säger Kjell Berndtsson som är ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

Gruppen lyfter också upp att det är stora skillnader mellan en del kommuner.

– Lidköpingsborna får nära fyra glas vatten för samma pris som de boende i Tanum betalar för ett, säger Kjell Berndtsson.

I Ulricehamns kommun kostar vatten och avlopp enligt gruppen 63,1 kronor per kvadratmeter, vilket placerar kommunen på plats 160 i riket och är en ökning på 3,5 procent sedan förra året.

I Tranemo kommun kostar vatten och avlopp 76,2 kronor per kvadratmeter. Kommunen hamnar på plats 243 och kostnaden har ökat med två procent sedan förra året.

Billigast är det i Huddinge där kostnaden är 22,4 kronor. Dyrast är det i Tanum med 118,1 kronor.

Bakom Nils Holgersson-gruppen står Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sabo. Gruppen gör undersökningar där man jämför kostnader för el, fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp mellan landets kommuner. Hittills i år har man jämfört elnätsavgifter, fjärrvärmepriset samt priset för vatten och avlopp.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.