Annons
Nyheter

Med bubblor och vitt vin invigdes Kristallen

I en svart tjusig baddräkt från Panos Emporio ligger 87-åriga Bertha Bengtsson i det nya bubbelbadet på Parkgården. Skum med skogsdoft fyller karet till brädden och leendet som sprider sig i Berthas ansikte är ett av ren och skär lycka.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2012
Lika högtidligt som när kungen klipper. Glada och stolta höll volontärerna Gudrun Andersson och Stina Larsson i invigningen.
Lika högtidligt som när kungen klipper. Glada och stolta höll volontärerna Gudrun Andersson och Stina Larsson i invigningen.Foto: 
Frukt är hälsa och nog verkar spa-vistelsen ha piggat upp Marianne Lindman.
Frukt är hälsa och nog verkar spa-vistelsen ha piggat upp Marianne Lindman.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Bertha Bengtsson i bubbelbadet.
Bertha Bengtsson i bubbelbadet.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Volontären Stina Larsson håller i glaset medan Bertha Bengtsson badar. I bakgrunden sitter Åke Rosell och väntar på bastun.
Volontären Stina Larsson håller i glaset medan Bertha Bengtsson badar. I bakgrunden sitter Åke Rosell och väntar på bastun.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Ett fot bad i varm sand är inte så dumt. Här får Margit Holmgren hjälp av enhetschef Carin Stangel att bädda in fötterna. Bredvid henne till vänster får Ingrid Josefsson ett mer traditionellt fotbad i vatten och till höger sitter Gunilla Blidh som får en varm riskudde runt nacken.
Ett fot bad i varm sand är inte så dumt. Här får Margit Holmgren hjälp av enhetschef Carin Stangel att bädda in fötterna. Bredvid henne till vänster får Ingrid Josefsson ett mer traditionellt fotbad i vatten och till höger sitter Gunilla Blidh som får en varm riskudde runt nacken.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Berit Larsson i mitten.
Berit Larsson i mitten.Foto: 

Trots att det är invigning av det nya bubbelbadkaret i dag har Bertha Bengtsson redan hunnit bada fyra gånger tidigare, men hon är verkligen helnöjd där hon ligger i Parkgårdens nya spa Kristallen.

– Det här är mycket skönt, säger hon och skrattar lite.

Annons

Det var i somras som själva idén med ett bubbelbad på Parkgården kläcktes, så det har tagit nästan ett år innan spa-avdelningen blev redo för invigning. Innan fanns här några duschar och en bastu som aldrig användes. Nu är här renoverat, ett bubbelbadkar är inköpt, speglar, ljus och hyllor är hitsatta. Här finns också 16 eleganta sponsrade badkläder för både män och kvinnor.

Tanken är att volontärerna Stina Larsson och Gudrun Andersson ska sköta om spa-verksamheten på måndagar och ta hand om de från hemtjänstområdet i Dalum som vill prova på det här med bubbelbad då. På tisdagen används lokalen till hårvård och på onsdagen är här fotvård. I övrigt blir det spa i mån av tid och personal.

Fast fötterna ingår i spa-verksamheten också. Under det att volontärerna som är en del av de drivande krafterna bakom spa-satsningen klipper invigningsbandet, tar sig några av pensionärerna ett fotbad. En av dem är Margit Holmgren som har sina fötter instuckna i varm sand i en bunke på golvet.

– Du kan få skvätta lite sand över mina fötter. Det här är så skönt som man kan be om, säger hon.

Personalen går runt och bjuder spa-deltagarna på äpple, päron och apelsinklyftor och här bjuds även på vin, öl eller bubbelvatten.

Åke Rosell har tagit med sig en öl in i bastun och sitter och myser av värmen. Han har inte haft möjlighet att prova på bubbelbadet ännu, men är uppsatt på kö.

– Jag hoppas på den femte mars - det ser så härligt ut, men det är bra här också, säger han.

En stor del av grundplåten till det nya badkaret är skänkt av en av volontärerna, Gudrun Andersson, som har en anhörig på äldreboendet, men efter det är det många företag och privatpersoner som har tänt till på idén om ett spa på äldreboendet och skänkt både saker och pengar. Cirka 20 000 kronor i pengar har man lyckats få ihop.

– Det är vi otroligt tacksamma för och det hade aldrig gått att genomföra utan deras hjälp, säger Berit Larsson som jobbar på dagverksamheten på Parkgården.

Förutom att spa-verksamheten kan skänka glädje till de pensionärer som redan finns på Parkgården tycker Berit Larsson också att ett spa på äldreboenden är helt rätt. Nästa generation pensionärer är vana vid att ha det på ett visst sätt och de kommer säkerligen att ställa större krav.

– Det här ligger i tiden, säger hon.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons