Nyheter

MBL om budget blev kompromiss

Ytterligare nedskärningar inom skolan stoppades. Men utrymmet för lönehöjningar för de kommunanställda stannar på två procent.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2011

Det blev resultatet av den MBL-förhandling mellan Ulricehamns kommun och fyra fackliga organisationer som hölls i tisdags.

Det var efter central samverkan om förslaget till budget för kommunstyrelsens verksamheter som facken begärde MBL-förhandling.

– Vi tyckte att budgeten var alldeles för tajt. Dels var en allmän nedskärning på en procent inlagd. Dels var nivån för lönehöjningar för låg, säger Jan-Olof Sundh, som företräder Saco.

Förhandlingen resulterade i en kompromiss. Skolan, inklusive musikskolan, slipper besparingskravet på en procent. Det drabbar däremot övriga verksamheter.

– Samtidigt sköt man till motsvarande 0,2 procent till lönepotten. Vilket innebär att den totala potten för lönehöjningar för de kommunanställda stannar på två procent. Det gör oss naturligtvis mycket besvikna. Det är tråkigt att man inte värderar personalen högre, säger Jan-Olof Sundh.

Tänker ni gå vidare och begära central förhandling?

– Det är inte värt besväret, och det skulle heller inte ändra något i sak. Ansvaret här ligger på den politiska ledningen, säger Jan-Olof Sundh.

De fyra facken som förhandlade var, förutom Saco, Lärarförbundet, SKTF och Kommunal.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.