Annons
Nyheter

Mästerkock underhöll om livet vid grytorna

Leif Mannerström är högaktuell i programmet Sveriges mästerkock i TV. Samma dag som premiären underhöll han Ulricehamns pensionärer.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2011
Leif Mannerström intog scenen och underhöll pensionärer från SPF under en dryg timma.Foto: Henrik Erickson

Det var i går onsdag som mästerkocken Leif Mannerström gästade SPF i Ulricehamn vid deras månadsmöte. Runt 150 medlemmar hade hörsammat inbjudan och det var näst intill fullsatt i Församlingsgården.

Mannerström berättade med humor om sitt liv som kock. Han gjorde det under ledning av Göran Tjäder som hela tiden förde samtalet framåt med initierade frågor. Tjäder inledde provocerande med att kalla Mannerström för butter.

Annons

– Det brukar heta så. Eftersom jag ser så butter ut måste jag vara extra trevlig dit jag kommer. I jobbsammanhang brukar jag dra några rövarhistorier och då blir klimatet bättre, menade Mannerström.

Leif Mannerström kunde berätta att han inte alls hade tänkt att bli kock. Han blev snarare avskräckt under tidiga inhopp i restaurangbranschen som ung. Istället sökte han till flygvapnet, som pilot.

– Jag klarade inte antagningsprovet och det kan jag väl i ärlighetens namn vara glad för i dag. Jag har haft ett fantastiskt yrkesliv i vilket jag fått resa runt hela världen.

Samtalet gick vidare över middagar med Marcus Wallenberg och Birgit Nilsson till hans mångåriga arbete med krogen Sjömagasinet i Göteborg. Sjömagasinet tog han över 1994 och förvandlade det snabbt från ett problem för Göteborgs stad till en blomstrande verksamhet med omsättning på mellan 30 och 60 miljoner kronor.

– Men den sagan är över nu. Jag sålde Sjömagasinet häromdagen och nu ska jag istället göra annat. Jaga i Afrika och annat jäkelstyr.

Jäkelstyret, om man får kalla det så, handlar just nu en hel del om TV. Leif Mannerström är flitigt förekommande i rutan och just i går hade programmet Sveriges mästerkock premiär. Landets bästa amatörkock ska koras.

– Fantastiskt roligt. Fascinerande att det finns så många duktiga människor där ute.

Att Leif Mannerström är ute och håller föredrag på det här sättet är inte så vanligt.

– Nej, det är inte så ofta.

Plikten kallar kanske för den som bor i kommunen?

– Det är klart att det spelar in. Jag har ett hjärta för Ulricehamn.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons