Annons
Nyheter

”Måste se till den stora plånboken”

Protesterna från föräldrar med barn i förskolan tas på allvar.
– Med tanke på att vi vill prioritera resultaten i grundskolan bör det även innebära att förskolan vägs in i bedömningen inför 2013, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin (M).
Nyheter • Publicerad 30 mars 2012
Fredrik Larsson, Maria Fransson och Sandra Isaksson är några av de cirka 600 föräldrar i Ulricehamns kommun som fått nog av nedskärningarna inom förskolan.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Protestskrivelsen med cirka 600 underskrifter från föräldrar med barn i förskolan, som UT skrev om i tisdagens tidning, kommer inte direkt som någon överraskning för Lars Holmin.

– Det var på gång redan i samband med skrivelsen från personalen. Och precis som med den är detta något vi tar på allvar, säger han.

Annons

Samtidigt anser han inte att innehållet i skrivelsen med krav på stopp för fortsatta besparingar är något som skulle vara unikt för just Ulricehamns kommun.

– Samma krav ställs över hela landet. Ulricehamns kommun sticker inte ut på något sätt. Hade vi gjort det är det klart att vi hade tittat på det i så fall, säger han.

Samtidigt uttrycker han förståelse för innehållet i föräldraprotesten.

– Som förälder är det klart att du vill att ditt barn ska få det bättre. Men jag som kommunstyrelsens ordförande måste se till den stora plånboken. Om man tillför resurser inom förskolan sker det på bekostnad av något annat.

Kravet om återbetalning av tidigare års nedskärningar avvisar han bestämt.

– Det faller på sin egen orimlighet. Vi gör bokslut efter varje verksamhetsår, det går naturligtvis inte att betala tillbaka i efterhand.

I skrivelsen hävdas att nedskärningarna under senare år riskerar att leda till att lagstiftningen inte fullt ut kan följas. Vad är din bild?

– Jag har svårt att tro att vi inte håller oss inom lagstiftningen. Och min bild är att vi ligger relativt bra till vad gäller kvaliteten i förskolan, jämfört med andra kommuner, säger Lars Holmin.

Vid senaste fullmäktigemötet diskuterades nästa års budget, och då var det många som talade sig varma för att resultaten i grundskolan måste prioriteras. Vilket samband ser du mellan en sådan målsättning och resurstilldelningen till förskolan?

– Det är klart att det finns ett samband, att det hör ihop. Rimligtvis bör det innebära att förskolan vägs in i denna bedömning inför budgeten 2013, säger Lars Holmin.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons