Nyheter

"Måste man köra ihjäl någon innan folk ska fatta"

Cykelförbudet på Storgatan respekteras inte, vilket är ett allvarligt problem för många äldre. Detta enligt PRO som nu kräver skärpning.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2011
Sten Claesson, Gerd Anell och Rune Andersson från PRO kräver skärpning. Att cykelförbudet på Storgatan inte respekteras är ett allvarligt problem.
Sten Claesson, Gerd Anell och Rune Andersson från PRO kräver skärpning. Att cykelförbudet på Storgatan inte respekteras är ett allvarligt problem.Foto: Anders Rosenberg

– Att gå på Storgatan i Ulricehamn är livsfarligt helt enkelt, säger Sten Claesson.

Det är äldrerådet inom PRO som har reagerat på att många cyklar på Storgatan. De betonar att detta är ett verkligt och allvarligt problem för många äldre, som kanske till och med drar sig för att gå ut på Storgatan på grund av den livliga cykeltrafiken.

Bland annat handlar det om att många äldre inte kan förflytta sig så bra. Det är inte bara att hoppa undan om det kommer en cyklist i hög fart.

– Det är något fel när folk inte fattar att det är farligt. Måste man köra ihjäl någon innan folk ska fatta, säger Sten Claesson.

De säger att frågan inte bara är ett problem för äldre. De tror också att cyklisterna är ett bekymmer för barnfamiljer, som vill kunna låta barnen springa fritt på Storgatan. Och vad tycker handlarna utefter gatan, undrar de.

– Jag tycker det är för djävligt helt enkelt, säger Rune Andersson.

Det är polisen som har ansvaret för att upprätthålla ordningen på Storgatan. 500 kronor kan det kosta om polisen ser någon cykla där.

Närpolisbefäl Stefan Gustavsson säger att han är medveten om problemet. Han har också fått känslan av att det har blivit värre, kanske i samband med att den flata delen gjordes.

– En del har nog fått uppfattningen att de kan cykla där, säger han.

Han säger att saken inte har haft så hög prioritet från polisens sida, men de följer utvecklingen.

– Vi känner till problemet, växer det får vi diskutera det här och kanske prioritera annorlunda.

Ett problem enligt Stefan Gustavsson är att många som cyklar på Storgatan är unga och därmed inte kan bötfällas. Ett annat problem tycker han är att många inte känner till cykelförbudet.

– Det är något vi kan trycka på och informera om. Det är en gågatat och man får inte cykla där. Det är inte helt tydlig skyltning heller.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.