Marko Malnar, 17 sprider glädje och granntrivsel med pizza
Väl inne på Stora torget är det inte svårt att lukta sig till pizzatältet. Det är höstmarknad och 17-årige ulricehamnaren Marko Malnar packar för andra gången den här hösten upp sitt matstånd på stan. Det vankas napolitansk pizza.
Pappa Mario köpte en gasoldriven pizzaugn för ett par år sedan och tillsammans med Marko började han experimentera med de napolitanska pizzorna, som kännetecknas av att de gräddas kort tid på hög temperatur, vilket gör dem fluffiga och härligt sega.
– När vi började såg man att han gillade det, han hade fingerfärdigheten med degen och började med att laga till oss i familjen, berättar pappa Mario.
”Vi höll på ett par månader och blev ganska bra på det, vi tyckte det var kul. Sen tänkte vi ”varför inte laga pizzor till andra också”?”Marko Malnar
– Ja, vi höll på ett par månader och blev ganska bra på det, vi tyckte det var kul. Sen tänkte vi ”varför inte laga pizzor till andra också”? minns Marko.
Sagt och gjort. Sommaren 2022 ställde han upp ett bord i Ulricaparken, där han fick lov att stå i anslutning till Sommarvågen. Det ena gav sedan det andra. Efter sommarpizzorna i parken har Marko, plus tre systrar och föräldrar som också rycker in och hjälper till, hunnit med att servera sina läckerheter två gånger på Smaka på Ulricehamn. I sommar fick han också förtroendet från Sebastian Andersson att servera hungriga Uport-besökare. Och under lördagen deltog han ipåsin andra höstmarknad.
Allt eftersom förmiddagen rullar på mot lunchtid flockas allt fler pizzasugna runt familjen Malnars pizzastånd, som de döpt till Napolitana Ulricehamn. Degarna är gjorda av en pizzeria i Borås, men efter ett recept framtaget av Marko. Och på bakbordet står ett tiotal olika ingredienser uppställda, kryddig salsiccia, färska tomater och mozzarella. Det är bara är att välja och vraka, allt eller inget – eller allt däremellan.
Pizzan har också fungerat som ett socialt kitt hemma på Karlslätt.
– I sommar har vi börjat lite med grannträff några gånger. Vi har en fin grillplats där, så vi har ställt ut en ugn och gjort lite pizzor till självkostnadspris. Det är kul, det har inte varit så mycket evenemang senaste åren, så då är det roligt att göra något. Troligtvis kommer vi fortsätta nästa sommar.
Ryktet om Markos pizzor börjar nu också sprida sig och nyligen hade det lilla familjeprojektet sitt första catering-uppdrag.
– Jag tror det är något vi kommer göra mer av. Och nästa sommar kanske vi kan testa att vara med på evenemang i andra kommuner också.
– Men den här verksamheten är inget som jag tänker göra stort eller så. Nu är det skolan som går först, den tar mycket av min tid. Men vem vet, någon gång kanske man skulle kunna öppna någonting mer permanent, säger Marko, som just nu läser andra året teknik på gymnasiet i Borås.