Annons
Nyheter

Marko Malnar, 17 sprider glädje och granntrivsel med pizza

Han hittade inte något sommarjobb som han tyckte passade honom. Då tog nu 17-årige ulricehamnaren Marko Malnar saken i egna händer och slog mynt av sin nyfunna kärlek – napolitanska pizzor.
Nu har han och familjens pizzaugnar blivit ett bekant inslag i gatubilden när det vankas marknadsdagar.
Ulricehamn • Publicerad 11 oktober 2023 • Uppdaterad 12 oktober 2023
Det började med lite experiment hemma. Nu syns 17-årige ulricehamnaren Marko Malnar allt oftare på stan, där han bakar napolitanska pizzor i sina portabla pizzaugnar.
Det började med lite experiment hemma. Nu syns 17-årige ulricehamnaren Marko Malnar allt oftare på stan, där han bakar napolitanska pizzor i sina portabla pizzaugnar.Foto: Jens Augustinsson

Väl inne på Stora torget är det inte svårt att lukta sig till pizzatältet. Det är höstmarknad och 17-årige ulricehamnaren Marko Malnar packar för andra gången den här hösten upp sitt matstånd på stan. Det vankas napolitansk pizza.

Pappa Mario köpte en gasoldriven pizzaugn för ett par år sedan och tillsammans med Marko började han experimentera med de napolitanska pizzorna, som kännetecknas av att de gräddas kort tid på hög temperatur, vilket gör dem fluffiga och härligt sega.

Annons

– När vi började såg man att han gillade det, han hade fingerfärdigheten med degen och började med att laga till oss i familjen, berättar pappa Mario.

Med flinka fingrar lärde sig Marko snabbt att hantera pizzadegen som ett proffs.
Med flinka fingrar lärde sig Marko snabbt att hantera pizzadegen som ett proffs.Foto: Jens Augustinsson
”Vi höll på ett par månader och blev ganska bra på det, vi tyckte det var kul. Sen tänkte vi ”varför inte laga pizzor till andra också”?”
Marko Malnar

– Ja, vi höll på ett par månader och blev ganska bra på det, vi tyckte det var kul. Sen tänkte vi ”varför inte laga pizzor till andra också”? minns Marko.

Sagt och gjort. Sommaren 2022 ställde han upp ett bord i Ulricaparken, där han fick lov att stå i anslutning till Sommarvågen. Det ena gav sedan det andra. Efter sommarpizzorna i parken har Marko, plus tre systrar och föräldrar som också rycker in och hjälper till, hunnit med att servera sina läckerheter två gånger på Smaka på Ulricehamn. I sommar fick han också förtroendet från Sebastian Andersson att servera hungriga Uport-besökare. Och under lördagen deltog han ipåsin andra höstmarknad.

Allt eftersom förmiddagen rullar på mot lunchtid flockas allt fler pizzasugna runt familjen Malnars pizzastånd, som de döpt till Napolitana Ulricehamn. Degarna är gjorda av en pizzeria i Borås, men efter ett recept framtaget av Marko. Och på bakbordet står ett tiotal olika ingredienser uppställda, kryddig salsiccia, färska tomater och mozzarella. Det är bara är att välja och vraka, allt eller inget – eller allt däremellan.

Under höstmarknaden i Ulricehamn hade Marko även hjälp vid pizzaugnarna av sin19-åriga syster Marta.
Under höstmarknaden i Ulricehamn hade Marko även hjälp vid pizzaugnarna av sin19-åriga syster Marta.Foto: Jens Augustinsson

Pizzan har också fungerat som ett socialt kitt hemma på Karlslätt.

– I sommar har vi börjat lite med grannträff några gånger. Vi har en fin grillplats där, så vi har ställt ut en ugn och gjort lite pizzor till självkostnadspris. Det är kul, det har inte varit så mycket evenemang senaste åren, så då är det roligt att göra något. Troligtvis kommer vi fortsätta nästa sommar.

Ryktet om Markos pizzor börjar nu också sprida sig och nyligen hade det lilla familjeprojektet sitt första catering-uppdrag.

bild 1/4
De två gasolugnarna, som når temperaturer runt 500 grader, gick varma i dubbel bemärkelse under lördagens höstmarknad i Ulricehamn.
Rykande färsk napolitansk pizza med mozzarella, kryddig salsiccia, färska tomater och champinjoner samt pesto. Låter smaskens, eller hur?
Pappa Mario har uppmuntrat sonen till pizzabakningen och brukar finnas med i bakgrunden som hantlangare.
17-årige ulricehamnaren Marko Malnars napolitanska pizzor börjar bli ett bekant inslag på lokala marknadsdagar.
De två gasolugnarna, som når temperaturer runt 500 grader, gick varma i dubbel bemärkelse under lördagens höstmarknad i Ulricehamn.
Rykande färsk napolitansk pizza med mozzarella, kryddig salsiccia, färska tomater och champinjoner samt pesto. Låter smaskens, eller hur?

– Jag tror det är något vi kommer göra mer av. Och nästa sommar kanske vi kan testa att vara med på evenemang i andra kommuner också.

– Men den här verksamheten är inget som jag tänker göra stort eller så. Nu är det skolan som går först, den tar mycket av min tid. Men vem vet, någon gång kanske man skulle kunna öppna någonting mer permanent, säger Marko, som just nu läser andra året teknik på gymnasiet i Borås.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons