Annons
Nyheter

Markägaren tjänar på vindkraften

Just mer el som produceras med vindkraft, desto mer pengar tjänar markägaren där vindkraftverket står.
Nyheter • Publicerad 7 december 2011

I bakvattnet av debatten om vindkraft nämns ersättningen till de markägare som upplåter sin mark till vindkraft som en faktor i sammanhanget.

Vissa menar att medan husägare får se marknadsvärdet på sitt hus sjunka då vindkraft byggs i närheten, får den markägare som upplåter sin mark för vindkraftverk ett rejält ekonomiskt tillskott.

Annons

Så vad får då den markägare som upplåter sin mark för vindkraft? Enligt Eolus Vind AB, som är aktuella med bygglovsansökningar i Ulricehamns kommun, varierar ersättningen.

– Ersättningen bygger delvis vad verket producerar i el. Vindkraftverkets placering är då ganska avgörande, säger Sara Wallemyr, som jobbar med försäljning vid bolaget.

Ersättningen till markägare från Eolus vind AB bygger på en procentsats av bruttoproduktionen av el. Schablonen som tillämpas ligger på fyra procent av bruttoproduktionen.

Till det kommer elprisets utveckling. Ju högre elpris, desto högre ersättning.

Omräknat i pengar kan det röra sig om cirka 100 000 kronor i ersättning per år, för ett normalstort vindkraftverk placerat i ett läge med bra vindförhållanden.

Några pengar betalas inte ut förrän vindkraftverket byggts och är i gång. Ersättning för markintrång kan dock betalas ut redan i etableringsfasen. Det rör sig då om ersättning för mark i det fall en tillfartsväg byggs. Ersättningsnivån ligger på cirka 10 kronor per kvadratmeter mark.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons