Markägare ifrågasätter Sydvästlänken
Det betyder att alternativet Falköping inte längre är lika aktuellt. Istället kan kabeln dras genom Ulricehamns kommun, som markkabel.
Peter Tagesson, LRF-ordförande i Sjuhärad, är kritisk till Svenska Kraftnäts planer.
– Om planerna förverkligas blir det ett stort ingrepp för enskilda markägare, säger han.
Under remissrundan har såväl LRF som de två statliga myndigheterna länsstyrelsen samt skogsstyrelsen förordat att man lägger kabeln i
anslutning till befintlig infrastruktur och inte som nu väljer att gå i helt obruten terräng.
Att Svenska Kraftnät nu väljer att ändå köra vidare på detta alternativ förvånar Peter Tagesson.
– Det är häpnadsväckande att man går tvärs emot dels LRF, dels två statliga myndigheter. Särskilt som vi och de två myndigheterna för en gångs skull var överens, säger han.
– jag uppfattar deras så kallade samråd kring stäckningen som ett tomt slag i luften och ett hån mot remissinstanser och markägare.
Förutom upprördheten över att Svenska Kraftnät nu jobbar på att lägga förslag som innebär att kabeln dras inom Ulricehamns kommun, är Peter Tagesson orolig för konsekvenserna för berörda markägare.
Elkabeln grävs ner cirka 1,5 meter. När jobbet är klart kommer en cirka åtta meter bred gata över kabeln att hållas fri från träd och buskar.
– Kabeln dras i obruten mark. Dels innebär arbetet att en 20 meter bred gata tas i anspråk. När den sedan är nedgrävd får området inte korsas med tunga skogsmaskiner, vilket så klart innebär problem, konstaterar Peter Tagesson.
– Bättre hade varit att dra den längs vägar, som man brukar göra.
Jan Halvarson, delprojektledare på Svenska Kraftnät bekräftar att man för den västra länken valt ut alternativet Ulricehamn för ytterligare utredning.
– Det är den dragningen vi nu tittar närmare på. En miljökonsekvensbeskrivning för en sådan sträckning ska också tas fram. Men fortfarande är inget bestämt, säger Jan Halvarson.
Närmast ska ett konkret förslag tas fram. Sedan ska det ut på remiss en gång till där berörda får tycka till om sträckningen samt om miljökonsekvensbeskrivningen.
I Svenska Kraftnäts förstudie (maj 2010) heter det:
”För stråket Bottnaryd-Trollhättan via Falköping bedöms områden med höga natur- och kulturvärden och som påverkas av schaktning påverkas måttligt. Göta älv passeras som markkabel eller luftledning.
För stråket Bottnaryd-Trollhättan via Ulricehamn bedöms påverkan bli måttlig vad gäller Ätradalen. Passagen av Ätradalen, som är av riksintresse, behöver studeras vidare”.