Annons
Nyheter

Mångårig kamp för bättre väg

Redan i slutet av 90-talet beskrevs behovet av upprustning av väg 1824 som akut. Bedömningen är densamma dag, 14 år senare, anser Miljövärn Fänneslunda-Grovare.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2014
Jan Fransson, Birgitta Svensson, Mats Jönsson, Yngve Boring och Bo Persson är några av de engagerade i Miljövärn Fänneslunda-Grovare.
Jan Fransson, Birgitta Svensson, Mats Jönsson, Yngve Boring och Bo Persson är några av de engagerade i Miljövärn Fänneslunda-Grovare.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Den här vintern har det knappt varit någon vinter, varför vägen inte är fullt så dålig som den brukar vara den här tiden på året, då tjälen så smått börjar släppa sitt grepp.

Men behovet av en rejäl beläggning av den cirka sex kilometer länga grusvägen mellan Härna och Fänneslunda är lika stort nu, som tidigare år.

Annons

Det vet några medlemmar i föreningen Miljövärnet Fänneslunda-Grovare att berätta. Frustration, förlorat tålamod men också kampvilja och framtidstro är ingredienser i den bild som kommer fram. Och åren av kamp för en bättre väg är ännu inte över.

Mats Jönsson, en i gruppen, tar fram gamla dokument som bekräftar det alla i trakten redan verkar känna till. Nämligen att flera påstötningar har gjorts gentemot både politiker och tjänstemän i Ulricehamns kommun, i en förhoppning att det ska resultera i konkreta åtgärder från Trafikverkets (och dåvarande Vägverkets) sida.

I slutet av 90-talet var senaste gången någon satsning värd att tala om gjordes. Då rensades dikena längs vägen samtidigt som vägen grusades. Någon ny beläggning har det däremot aldrig blivit. Istället skrapas vägen någon eller några gånger varje år.

Men det räcker inte för att rätta till de djupa ”potthål”, som brukar uppstå.

– Självklart har vi varit på kommunen många gånger om detta, säger Jan Fransson.

– De säger att detta ska ha högsta prioritet. Och vi har räknat med att de har fört budskapet vidare till dåvarande vägverket. Men när det sedan är dags för en satsning, har det alltid varit någon annan väg som prioriterats högre.

I år har den engagerade valt att skriva direkt till Trafikverket. I brevet konstaterar de att Vägverket sagt att man prioriterar bärighet för näringslivet. ”Men vi som bor här försöker också dra vårt strå till samhällsbygget”, skriver gruppen.

– Vi är ungefär 200 som bor här i området. Senaste åren har vi sett glädjande tecken på viss inflyttning av unga familjer. Därför är det av största vikt för områdets fortlevnad att vi har en fungerande väg, säger Jan Fransson.

90-årige Ingemar Pettersson, en i gruppen, minns då vägen byggdes. Det var på 30-talet och skedde som ett AK-arbete.

– Det är bedrövligt att vägen inte är i bättre skick. Under de 13 år jag jobbade i Ulricehamn körde jag sönder två bilar på den vägen. Så ska det inte behöva vara, säger han.

Annons

Att åka på den betydligt bättre vägen mot Boråshållet, exempelvis för att handla mat, har blivit ett alternativ för allt fler.

Eller som Yngve Boring säger, med en glimt i ögat:?

– Vi får hoppas att det inte blir regn i september då det är val. För regnar det får vi ta en omväg till Hökerum för att kunna rösta. Får se om det är värt det besväret.

Beslut om hur Trafikverket prioriterar väntas komma i april. Enligt Trafikverkets planeringsavdelning är det inte troligt att väg 1824 kommer att få del av några pengar.

Motivet är att en annan väg, 1829 istället ska prioriteras, eftersom den möjliggör trafik på samma sträcka. Visserligen är väg 1824 en genare väg, men väg 1829 är bredare, varför Trafikverket anser det vara mer motiverat att satsa på den.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons