Annons
Nyheter

Många vill vara i opposition

Både Trepartalliansen (M, FP, KD) och Centeralliansen (C, MP och NU) gör anspråk på oppositionsstatus i Ulricehamnspolitiken inför den kommande mandatperioden.
Nyheter • Publicerad 20 november 2014

Arbetet med att utse ledamöter i kommunens styrande organ inför den nya mandatperioden är i full gång. Det är val- och arvodesberedningen som ska lämna ett förslag till hur de olika uppdragen ska fördelas mellan partierna.

Det är allt från ordförande respektive vice ordförande i kommunstyrelsen till ledamöter i de olika nämnderna som ska utses. Men innan förslag till fördelning kan göras, måste ledamöterna i valberedningen försöka enas om vilken gruppering som ska betraktas som opposition.

Annons

Av tradition brukar uppdragen som ordförande i styrelser och nämnder lämnas till den styrande grupperingen medan uppdraget som vice ordförande går till oppositionen.

– Diskussionen i kommunfullmäktige inför valet av vice ordförande, gav en indikation om vad som väntade, säger Matthias Nordgren (S), beredningsledare i val- och arvodesberedningen.

Det var då som Moderaten Lars Holmin valdes till vice ordförande efter en sluten omröstning, i vilken även Centerpartisten Börje Eckerlid var föreslagen.

Sedan tidigare är det klart att det är Socialdemokraterna som tillsammans med Vänsterpartiet som betraktas som styrande minoritet. Uppdraget som ordförande i kommunfullmäktige gick som en följd av detta till Socialdemokraterna.

Efter att Centerpartiet kastades ut från samarbetet mellan de fyra allianspartierna för drygt två år sedan, finns det i dagsläget en trepartiallians bestående av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Att döma av valet av vice ordförande i kommunfullmäktige ser denna grupp sig efter valet i september som opposition.

Mot detta invänder Centerpartiet, som i samarbete med Nya Ulricehamn och Miljöpartiet också gör anspråk på att få status som opposition.

Så länge denna grundläggande fråga saknar lösning, går det knappast att börja fördela alla de olika uppdragen till styrelser och nämnder.

Val och arvodesberedningen har ytterligare ett möte inplanerat till den 2 december.

– Då ska vi ta beslut om vilket förslag vi ska lägga fram. Bara någon dag efter vårt möte ska förslaget skickas in, inför kommunfullmäktiges sammanträde den 15 december, då beslut ska tas, säger Matthias Nordgren.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons