Annons
Nyheter

Många båtstölder förra året

Under förra året skedde det ovanligt många stölder av motorbåtar i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 6 april 2013

Detta enligt statistiken för antalet anmälda brott 2012 som Brottsförebyggande rådet nyligen publicerade.

Det anmäldes fjorton båtstölder förra året, vilket är en tredubbling jämfört med vad det brukar vara. Det är också mer än vad som anmäldes i de andra Sjuhäradskommunerna tillsammans.

Annons

UT har tidigare skrivit om bland annat en uppmärksammad händelse i somras. Polisen skulle ta upp en anmälan om båtstöld i Alhammar, som ligger på Åsundens västra strand i höjd med Marbäck.

När polisen kom till platsen såg man de stulna båtarna och i dem satt tre män. En jakt följde där polisen delade upp sig och dels följde efter i en privat båt, dels åkte med bil över till andra sidan sjön.

När männen nådde båtbryggorna i centrala Ulricehamn hoppade två av dem av, en föll i vattnet och försökte gömma sig i ett buskage. Alla tre kunde dock gripas och åtalades senare för stöld av tre olika båtar.

Båtstölderna är det som sticker ut mest i brottsstatistiken för Ulricehamns del. I övrigt är antalet anmälda brott ungefär detsamma som tidigare år, det vill säga runt 1 800 stycken.

Vad som kan nämnas i övrigt är att antalet anmälda bilstölder forsätter minska i Ulricehamn och är nu hälften så många som för två år sedan, det vill säga tjugotvå. Minskningen är en del av en långvarig trend. För ett tiotal år var antalet anmälda bilstölder runt hundra i Ulricehamn. Minskningen förklaras ofta med att bilarna blir allt stöldsäkrare.

Ökningen av antalet stölder av motorbåtar och det låga antalet bilstölder leder till något som måste vara en historisk låg skillnad mellan de båda. Det anmäldes alltså nästan lika många motorbåtsstölder som bilstölder i Ulricehamns kommun förra året.

När det gäller långsiktiga trender kan man också se att antalet anmälda bedrägerier och hot är fortsatt högt i Ulricehamn, även om det inte ökar. Att det sedan några år sker många bedrägerier och hot i hela landet brukar förklaras med den ökade användningen av Internet.

På nationell nivå minskar antalet anmälda brott med en procent till 1,4 miljoner. Antalet anmälda skadegörelsebrott, stöldbrott och trafikbrott minskade, medan bedrägeribrott, brott mot person och narkotikabrott ökade.

Antalet anmälda brott är dock i många fall ett dåligt mått på hur den verkliga brottsligheten ser ut. När det gäller till exempel skadegörelse är det sannolikt många brott som inte anmäls och antalet narkotikabrott beror bland annat på hur mycket resurser polisen lägger ner.

Det kan till exempel jämföras med bostadsinbrotten och bilstölderna, där de flesta brotten som sker anmäls. Detta eftersom brottet måste polisanmälas för att den drabbade ska kunna få ersättning från försäkringsbolaget.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons