Många automatlarm i Tranemo
Detta framgår av förbundets årsredovisning som nyligen blev klar. I förbundet som helhet minskade antalet automatlarm, från 711 till 661. Men ändå anser förbundet att det är för många. Uppemot trettio procent av förbundets insatser är så kallade Automatlarm ej brand.
Och mot trenden i förbundet går alltså Ulricehamn och Tranemo där antalet ökar något. Tranemo sticker ut genom att vara den kommun där det sker flest sådana här automatlarm per invånare. I till exempel Bollebygd har man nästan hälften så många.
Problemen med automatlarm är flera. En utryckning med blåljus innebär till exempel alltid en viss risk. Ett automatlarm utan brand innebär även att räddningstjänsten tvingas använda resurser som kan behövas om en riktig händelse, till exempel en trafikolycka, sker samtidigt.
Dessutom drabbas fastighetsägaren av en kostnad.
Endast ett fåtal av automatlarmen orsakas av verkliga händelser. Ofta handlar det istället till exempel om hantverkare som har utfört någon form av arbete som har utlöst larmet.
Att antalet automatlarm har ökat i Tranemo och Ulricehamn kan vara en tillfällighet. Det kan också vara så att många fastighetsägare har installerat automatiska brandlarm under året.
Räddningstjänsten skriver i sin årsredovisning att antalet sådana anläggningar ökar för varje år, och därför måste man fortsätta arbeta hårt tillsammans med fastighetsägarna och de som bedriver verksamhet i dessa lokaler för att minska larmen.