Annons
Nyheter

Många anmälda brott i Ulricehamn

Under 2010 anmäldes nästan två tusen brott i Ulricehamn kommun. Så många har det inte anmälts på tio år.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2011

Detta enligt statistik från Brottsförebyggande rådet som kom på torsdagen.

Dock är det ingen stor ökning.

Annons

– Det är ingenting jag höjer på ögonbrynen åt överhuvudtaget vad gäller siffrorna om anmälda brott, säger närpolisbefäl Stefan Gustafsson.

Bland de brott som ökar i anmälningsstatistiken är hot, bilstöld, bostadsinbrott, stöld och snatteri i butik samt narkotikabrott.

I en del fall, som med bostadsinbrott och bilstöld beror det på att antalet anmälda brott var mycket lågt året innan. Nu är siffrorna uppe på en mer normal nivå.

Stefan Gustafsson säger att även antalet våldsbrott går upp lite grand.

– Men det är sådana små uppgångar om man ser det på längre tid. Vi är ändå långt från de toppar som varit.

Antalet anmälda narkotikabrott har ökat med ett hundratal från året innan men detta säger väldigt lite om den faktiska brottsligheten utan mer om hur mycket resurser polisen och samhället i övrigt lägger på problematiken.

Bedrägeribrotten och då främst bedrägerier via internet har varit högt ett par år i rad men det minskar nu till en mer normal nivå.

Något som är lite anmärkningsvärt är att antalet fall av anmäld skadegörelse har minskat rejält och är lägre än på mycket länge.

– Vi har gjort en satsning mot ungdomar, bland annat med en temadag och vi har gjort en del andra punktinsatser. Det kan vara en del av sanningen. Sedan är detta också en brottslighet som går upp och ned.

Även om antalet anmälda brott ökar i Ulricehamn är det inte många jämfört med andra kommuner. I förhållande till folkmängd är det i samma nivå som till exempel Falköping och mindre än i Svenljunga. Som UT tidigare har skrivit om är också Ulricehamn en förhållandevis trygg kommun.

Annons

Tranemo sticker ut i statistiken med förhållandevis få anmälda brott per invånare.

Antalet anmälda brott i riket som helhet minskar det här året.

På riksnivå ökar bedrägeribrotten mest. Antalet butiks- och bankrån minskar men det går att se en viss ökning av antalet anmälda våldsbrott. Det är främst anmälningarna av misshandel mot barn och misshandel mot kvinna över arton år som ökar.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons