Annons
Nyheter

Man med yxa dömd till fängelse

Den man som slog med yxa mot flera fönster i centrala Ulricehamn har dömts till fyra månaders fängelse. Han döms också för ett fall där han hotade fyra poliser med en träpåle, varvid poliserna sköt varningsskott.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2014

Mannen, som är drygt 20 år gammal, döms på tio punkter. Den första händelsen som mannen döms för skedde i början av november.

Då befann sig mannen på spårområdet på Göteborgs central. Han hade en träpåle i handen och betedde sig konstigt. Polisen hade tillkallats och mannen följdes efter av fyra poliser.

Annons

Det är enligt tingsrätten bevisat att mannen vid ett tillfälle tog några snabba steg mot poliserna med träpålen höjd, och därför ska mannen dömas för hot mot tjänsteman. När en av poliserna sedan sköt ett varningsskott la sig mannen ner på marken.

Några dagar efter den händelsen var mannen intagen på Södra Älvsborgs sjukhus. Där har mannen slagit en läkare. Enligt mannen själv blev han arg för att han kände sig orättvist behandlad och för att de ville skriva ut honom istället för att ge honom hjälp.

Tingsrätten ifrågasätter inte att mannen var arg och kände sig felaktigt behandlad. Men han har i vilket fall gjort sig skyldig till våld mot tjänsteman.

Två dagar senare dyker mannen upp på psykakutmottagningen i Borås. En vårdare försöker avvisa mannen, som då blir arg och hotar vårdaren.

Mannen säger att han hotade vårdaren eftersom han var arg för att han inte hade fått vård.

Sedan dröjde det några veckor innan nästa händelse. Vid nyårsafton försökte mannen stjäla en cykel värd 26 000 kronor från sportaffären. Och ett par dagar senare, i början av januari, befann sig mannen i Ulricehamn. Han var narkotikapåverkad och bar på en yxa.

Mannen har själv uppgett att han först var ute i olika bostadsområden för att leta efter något att stjäla. Olika saker gjorde att mannen blev paranoid, han trodde att någon var ute efter honom, och han säger att skadegörelsen som följde var hans sätt att försöka komma undan.

Tingsrätten skriver att skadegörelsen har ett förhållandevis högt straffvärde, bland annat eftersom mannen alltså drogpåverkad och med en yxa sprungit runt i centrala Ulricehamn, slagit sönder fem fönsterrutor och orsakat stora skador på en personbil.

"Hans agerande har haft karaktären av meningslös skadegörelse som måste ha orsakat oro för omgivningen.", skriver rätten.

Mannen har i tingsrätten berättat hur han efter skadegörelsen tog sig hem till en kompis där han bad kompisen ringa polisen "för att få ett slut på det hela".

Mannen döms totalt på tio punkter, olaga hot, försökt till stöld, snatteri, skadegörelse, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman, olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Mannen är tidigare dömd och begick de här brotten under prövotid från ett tidigare fängelsestraff. Hans döms alltså till fyra månaders fängelse och ska dessutom betala skadestånd till flera av de som drabbats av brotten.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons