Nyheter

Man frias från miljonstöld

En man från Tranemo kommun frias av Borås tingsrätt från misstankarna om att ha varit delaktig i ett inbrott i en bostad där bland annat vapen och smycken till ett värde av nästan en miljon kronor försvann.
Nyheter • Publicerad 1 december 2014

Inbrottet skedde i Skövde natten till den 31 augusti i år. Det som stals var en hårddisk, fyra vapen samt ett stort antal smycken. Värdet på det stulna beräknas vara cirka 900 000 kronor.

Det handlar bland annat om en diamantring på tre karat som enligt ett värderingsintyg är värd 191 000 kronor.

Den som drabbades av vapen- och smyckestölden har fått viss ersättning från försäkringsbolaget men krävde de båda åtalade på över 500 000 kronor för det som inte har ersatts.

Mannen från Tranemo åtalades för brottet tillsammans med en annan man.

Rätten konstaterar bland annat att de båda männen har varit i Skövde den aktuella tiden och köpt två släggor av samma sort som de som sedan användes vid inbrottet. Detta vet man eftersom männen finns med på en film från en övervakningskamera i affären.

Man har också hittat en klocka från inbrottet hos en av männen.

Men rätten tar också upp att männens förklaringar till dessa omständigheter inte är helt orimliga eller osannolika.

Man har inte heller kunnat binda männen till platsen genom DNA, fingeravtryck eller skoavtryck.

Sammantaget är det alltså inte bevisat att männen har legat bakom stölden och de frias från grov stöld.

Den andre av de båda männen döms dock till fem månaders fängelse för flera andra brott. Bland annat ska han ha använt amfetamin, falskskyltat en bil och kört bil påverkad av narkotika.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.