Annons
Nyheter
På tisdagen åtalades ett 70-tal personer i en stor dopningshärva som haft förgreningar över hela landet. En av de åtalade är från Tranemo.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2010

Mannen från Tranemo åtalas misstänkt för flera grova brott, bland annat grov smuggling och grovt dopningsbrott. Tillsammans med två andra män ska han ha köpt 300 000 enheter med dopningsmedel i Danmark och sedan fört in det i Sverige. Detta ska ha skett i januari i år.

Mannen åtalas även för smuggling. Han ska via post från England ha fört in 6 000 enheter Somatropin, ett tillväxthormon i landet.

Annons

Ytterligare en åtalspunkt mot mannen är grovt dopningsbrott. Enligt beskrivningen under denna åtalspunkt ska mannen ha ingått i ett nätverk som distribuerat och överlåtit stora mängder dopningsmedel, tillväxthormon och hjälpmedel för dopningsmissbruk i Sverige.

Bland annat ska han ha sålt dopningsmedel och tillväxthormon via Internet från sin bostad i Tranemo. Vid ett tillfälle ska han ha sålt tillväxthormon för 70 000 kronor och vid ett annat för 41 000. I åtalspunkten ingår också att mannen misstänks ha köpt en större mängd dopningsmedel som han sedan förvarat i sin bostad i Tranemo.

Brotten är enligt åtalet att anse som grova eftersom de ingått som ett led i en verksamhet som bedrivits yrkesmässigt och i större omfattning samt avsett en större mängd dopningsmedel.

Härvan uppdagades i maj förra året när tullen på Arlanda upptäckte några misstänkta olivoljeflaskor skickade från Spanien, som visade sig innehålla dopningsmedel, skriver Sveriges radio Västernorrland.

Polisen, tullen och kronofogden kartlade nätverket och i december slog man till över hela landet. Fyra miljoner enheter dopningsmedel beslagtogs och 40 personer greps.

Själva dopningssubstansen har köpts från Kina. Sedan har den satts ihop i Portugal, packats i Spanien och skickats i olivoljeflaskor till Sverige.

Nästan alla som nu åtalas har olika anknytningar till gymkulturen och kroppsbyggarvärlden. Totalt är över 1 000 personer misstänkta för inblandning i härvan. De många köparna väntas bli åtalade senare under året.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons